Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Škrty ve státním rozpočtu nebo fotbal? Anglii ovládla fotbalová horečka

Sport

  11:59
LONDÝN - Angličtí fotbalisté svým postupem do osmifinále mistrovství světa nadchli britský tisk. Radostné zprávy o rozhodujícím vítězství nad Slovinskem se ocitly na všech prvních stránkách, kde dokonce odsunuly stranou analýzy největších rozpočtových škrtů za posledních 30 let, které byly oznámeny v úterý.

Fanynky Anglie při zápase na MS. foto: ČTK

Velkou fotografii jásajícího střelce gólu Jermaina Defoa přinesl na titulní straně i ekonomický list Financial Times. Britská média nadchl nejen postup, ale i předvedená hra, která kontrastovala s matnými výkony v předchozích zápasech ve skupině. Současně však se tisk hned má na pozoru před tím, že se Angličané v osmifinále střetnou s tradičním a obávaným soupeřem Německem.

Zapomenuto je psychodrama kolem minivzpoury bývalého kapitána Johna Terryho, který při nedělní tiskové konferenci zpochybnil autoritu kouče Fabia Capella a chtěl s ním rozebrat jeho metody. "Capello potvrdil svou oslabenou autoritu nad týmem, který začal být unavený trenérovým stylem a panovačností," napsal The Guardian a dodal, že spoluhráči se od Terryho záměrů distancovali a rebelie se zhroutila.

Anglie - Slovinsko (Jermain Defoe se raduje z gólu)

The Daily Telegraph v lehčím tónu uvedl, že Capello konečně našel recept na dobrou hru Anglie - povolil hráčům před zápasem pivo. "Dali si před zápasem pivo a viděl jsem, že měli při utkání týmového ducha, který v předcházejících duelech ztratili," citoval list Capella a napsal, že v anglické mytologii už zůstane navždy zapsáno, že za postupem do osmifinále byla pinta ležáku.

Deník The Guardian shrnul ve svém titulku smíšené pocity anglických fanoušků, když uvedl: "Dobrá zpráva: Anglie postoupila. Špatná zpráva: Na řadě je Německo." Podobně The Daily Telegraph konstatuje: "Konečně radost, ale teď nervák s Německem." Deníky hned připomněly památná utkání s tradičním soupeřem a hlavně střety na mistrovstvích světa - dramatickou prohru 2:3 v prodloužení ve čtvrtfinále v roce 1970 v Mexiku a především semifinále v roce 1990 a ztracený postup po penaltách.

Anglie - Slovinsko (radost hráčů Anglie)

Během středečního televizního přenosu ze zápasu se velká část Anglie zastavila. Dálnice byly skoro opuštěné, výrazně prořídl normálně hektický provoz na londýnských ulicích. Podle listu Daily Express skoro dvě třetiny firem povolily svým zaměstnancům si pustit televizi. Na tři miliony fanoušků zamířilo do hospod, během zápasu se o třetinu zvýšily objednávky pizzy a stejným poměrem se prodalo v hodinách před zápasem v samoobsluhách víc piva a vína.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!