Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Skvostná série skončila. Courtois poprvé v dresu Belgie prohrál

Sport

  21:30
PRAHA - Už neplatí, že když je v bráně Thibaut Courtois, tak Belgie neprohrává. Parádní série dvaadvacetiletého fotbalového gólmana skončila ve čtvrtfinále mistrovství světa v Brazílii proti Argentině (0:1). Ve dvaadvacátém startu za národní mužstvo.

Thibaut Courtois. foto: Reuters

V národním mužstvu v předchozích jedenadvaceti startech neprohrál. Je to i tím, že Belgie měla v poslední době skvělé výsledky. A když už prohrála, jako loni v listopadu v přípravě s Kolumbií a Japonskem, tak byl v bráně konkurent Simon Mignolet. Nebo jako v roce 2012 proti Anglii a Rumunsku.

Právě s Mignoletem měl Courtois nedávno drobný spor. Brankář Liverpoolu se nechal slyšet, že se chce poprat o pozici belgické jedničky pro mistrovství světa. Courtois mu ze Španělska vzkázal, ať se zklidní a uvědomí si, kdo je brankářem číslo jedna.

Od léta se Courtoise nebude o místo prát s Mignoletem, ale s Petrem Čechem v Chelsea, kam se vrací z úspěšného tříletého hostování v Atlétiku Madrid.

Thibaut Courtois vychytává šanci Lionela Messiho.

Hrála se čtvrtá minuta nastavení, Belgičané všechny síly vrhli do ofenzívy, ale ztratili míč a z poloviny hřiště běžel Messi na Courtoise zcela sám...

Ne, jeden z nejlepším fotbalistů planety na nadějného gólmana zase nevyzrál. Už poosmé za sebou.

ČTĚTE VÍCE

Messiho to však mrzet nemusí, ve zbývajících vteřinách už jeho spoluhráči soupeře do ničeho nepustili a v úvodu zápasu ho zastoupil Higuaín, který jediným gólem čtvrtfinále rozhodl.

Courtois nestačil na střelu z 15 metrů, argentinský útočník pohotově napálil odražený míč, který usměrnil tyči. Courtois se jen ohlédl, reagovat nedokázal. Jiná střela v první půli na něj nešla. Po přestávce vyrazil Messiho pokus z přímého kopu, ze vzduchu stáhl pár centrů a v nastavení se vytáhl proti Messimu.

Proti Messimu uspěl jen jednou

Když se potkali poprvé, Messi mu nasázel hattrick a Barcelona zdolala Atlético Madrid 5:0. Nyní proti sobě nastoupili pojedenácté. Popáté vyhrál Messi, pět zápasů skončilo remízou a jednou se z výhry radoval Courtois. To bylo letos v dubnu ve čtvrtfinále Ligy mistrů, Atlétiku pomohl vychytat postup proti Barceloně.

Než v sobotu na sebe narazili v Brasílii, předchozích deset souboj svedli na klubové úrovni. Čtvrtfinále světového šampionátu byl první na té reprezentační.

Messi dal Courtoisovi šest gólů v prvních třech vzájemných duelech, první čtyři vyhrál. Následovaly čtyři remízy, výhra Atlétika Madrid v Lize mistrů a dosud posledním soubojem bylo květnové závěrečné kolo ve španělské lize. Remíza 1:1 stačila k titulu Atlétiku. Teď se může smát zase Messi. A Courtois od chvíle, co nosí belgický reprezentační dres (listopad 2011), poprvé smutní.

Autor: