Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Slovenský zmar. Vůjtkovi svěřenci prohráli na šampionátu s Francií

Sport

  18:05aktualizováno  18:41
MINSK/PRAHA - Hokejisté Slovenska si připsali na mistrovství světa v Minsku třetí porážku. V základní skupině A dnes překvapivě prohráli s Francií 3:5 a značně si zkomplikovali cestu do čtvrtfinále. Svěřenci českého trenéra Vladimíra Vůjtka staršího přitom po druhé třetině vedli 3:1, v závěrečné části ale za necelých deset minut čtyřikrát inkasovali.

Francouz Baptiste Amar (vpravo) se raduje z gólu do sítě Slovenska se svými spoluhráči. foto: Reuters

"Potřetí za sebou jsme ztratili zápas ve třetí třetině, to je nepřijatelné," zlobil se po zápase útočník Marek Hrivík. "Měli jsme moc vyloučených. Nabídli jsme jim, aby se vrátili do zápasu," litoval v rozhovoru pro web Mezinárodní hokejové federace.

Slovenští hokejisté po porážkách s českým a kanadským týmem potřebovali k uchování šance na postup do play off vyhrát, do první velké šance zápasu se však dostali Francouzi. Auvita v 7. minutě skóre otevřít nedokázal.

Bezbrankový stav změnil až v 15. minutě Nagy, který při slovenském oslabení projel celé hřiště a překonal Hueta. Útočník Jokeritu Helsinky se postaral i o druhou branku, když využil přesnou přihrávku kapitána Šatana.

Francii se ve 27. minutě podařilo snížit, když Laca překonal Amar. Tým kouče Hendersona následně ožil a několikrát byl blízko vyrovnání. Roussel ani Auvita však slovenského gólmana podruhé překonat nedokázali. A v 37. minutě toho hodně litovali, neboť Šatan se prosadil v přesilové hře a přiblížil Slováky k zisku tří bodů.

V polovině třetí části na trestnou lavici putovali Valach a Ďaloga a Francie vyloučení obránců z české extraligy stoprocentně využila. Nejprve snížil svou druhou brankou v zápase Amar a za 26 sekund vyrovnal Roussel.

Vzápětí si téměř dvě minuty v pěti proti třem zahráli Slováci, ale velkou výhodu nevyužili a v 57. minutě je to mrzelo. Fleury překonal z dorážky Laca počtvrté a dokonal obrat z 1:3 na 4:3. Poslední slovo měl Roussel, který při slovenské power play upravil na konečných 5:3 pro Francii. Slováci mají zatím jen bod, Francie jich získala pět.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku: Skupina A

Slovensko - Francie 3:5 (1:0, 2:1, 0:4)

Branky a nahrávky: 16. Nagy (Sloboda), 24. Nagy (Šatan), 37. Šatan (Miklík, Valach) - 27. Amar (Desrosiers, T. da Costa), 51. Amar (Guttig), 51. Roussel (Besch), 57. Fleury (Guttig, T. da Costa), 60. Roussel. Rozhodčí: Kaval, Patafie (oba USA) - Dědulja (Běl.), Fluri (Švýc.). Vyloučení: 7:5. Využití: 1:3. V oslabení: 1:0. Diváci: 5358.

Švýcaři prohráli s Běloruskem a jsou stále bez bodu

Loni se senzačně probrali až do finále, kde brali stříbro. Letos se však švýcarská mašina na úspěch zadřela. Hokejisté ze země helvétského kříže prohráli s Ruskem, Amerikou a nyní nestačili ani na Bělorusko.

Ještě ve 42. minutě přitom vedli 3:2, ale po dvou inkasovaných gólech nakonec po velkém boji padli 3:4. Ve středu čeká Švýcary důležitý zápas s Německem.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku: Skupina B

Švýcarsko - Bělorusko 3:4 (2:1, 0:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 7. Weber (Josi, Brunner), 18. Schäppi, 44. Froidevaux (Seger) - 6. S. Kosticyn, 24. Stas (Korobov, Platt), 50. S. Kosticyn (Kaljužnyj, Grabovskij), 58. Grabovskij. Rozhodčí: Fraňo (ČR), Piechaczek - Schrader (oba Něm.), Kilian (Nor.). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 13.201.

Autoři: ,

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč