Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Mexiko přehrálo Chorvatsko a v osmifinále narazí na Nizozemce

Sport

  21:43aktualizováno  24. června 10:38
RECIFE/PRAHA - Fotbalisté Mexika na mistrovství světa porazili Chorvatsko 3:1, ve skupině A udrželi druhé postupové místo za Brazílií a v osmifinále vyzvou Nizozemsko. Středoamerický tým v Recife rozhodl mezi 72. a 82. minutou, kdy se prosadili Rafael Márquez, Andrés Guardado a Javier Hernández, těsně před koncem už jen snížil Ivan Perišič. Mexiko se dostalo do vyřazovací fáze MS pošesté za sebou.

Kapitán Mexika Rafael Márquez si pošlapal snovou kariéru. foto: Reuters

Chorvatsko potřebovalo k prvnímu postupu ze skupiny od MS 1998 zvítězit, ale od začátku se hodně trápilo. Blízko vedoucí brance byl v 16. minutě Mexičan Herrera, který povedenou střelou z pětadvaceti metrů napálil břevno.

Ohlasy trenérů

Niko Kovač (Chorvatsko): "Dlouho jsme se drželi ve hře, ale dvě standardní situace rozhodly. Nebyli jsme tak špatní, ale soupeř byl zkrátka lepší. Nám chyběla větší kreativita. Ale takový je fotbalový život. Byli jsme rádi, že jsme si tu vůbec mohli zahrát, ale samozřejmě ještě raději bychom tu zůstali. I tak jsme ale předvedli na turnaji dobrý fotbal a ukázali jsme, že tým má potenciál."

Miguel Herrera (Mexiko): "Je to nejšťastnější den mého života. Chorvatsko bylo obtížný soupeř, ale můj tým se prokousal dál." Rafael Márquez (kapitán Mexika): "Minutu od minuty a krok po kroku se zlepšujeme a prostě jsme museli postoupit. Klíčem k úspěchu je skvělý kolektiv, hrajeme jeden za všechny a všichni za jednoho. Teď nás čeká Nizozemsko, což je silný soupeř, ale všechno je možné."

Svěřenci Nika Kovače se k šestnáctce soupeře vůbec nedostávali a stříleli jen z dálky. Pranjičův pokus skončil těsně nad brankou, do podobných míst pak zamířil z přímého kopu kapitán Srna.

Chorvatům se nedařilo pronikat mexickou obranu ani ve druhém poločase. Naopak v 64. minutě Guardado napálil v šestnáctce ruku Srny, ale rozhodčí Irmatov penaltu neodpískal. Mexičané poté protivníka sevřeli, stoper Čorluka ještě z brankové čáry odvrátil míč hlavou.

V 72. minutě už gólman Pletikosa inkasoval, když se po rohovém kopu prosadil kapitán Márquez. Za tři minuty už to bylo 2:0. Mexiko rozjelo rychlý protiútok, Peralta předložil míč Guardadovi a ten zavěsil ranou do horního růžku.

Povedenou desetiminutovku podtrhlo středoamerické mužstvo třetím zásahem. Márquez z dalšího rohu přiťukl míč střídajícímu Hernándezovi, který hlavou snadno trefil odkrytou branku.

Chorvatsko snížilo až v 87. minutě. Patičku Rakitiče zužitkoval Perišič a poprvé na brazilském turnaji překonal mexického brankáře Ochou. Nepovedený večer Evropanů však krátce poté završil náhradník Rebič červenou kartu za "šlapák" na Morena. V nastavení ještě Ochoa jednou vychytal Perišiče.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina A

Chorvatsko - Mexiko 1:3 (0:0)

Branky: 87. Perišič - 72. Márquez, 75. Guardado, 82. Hernández. Rozhodčí: Irmatov - Rasulov (oba Uzb.), Kočkarov (Kyrg.). ŽK: Rakitič - Márquez, Vázquez. ČK: 89. Rebič (Chorv.). Diváci: 41.212.

Chorvatsko: Pletikosa - Vrsaljko (58. Kovačič), Čorluka, Lovren, Pranjič (74. Jelavič) - Modrič, Rakitič - Srna, Olič (69. Rebič), Perišič - Mandžukič. Trenér: Kovač.

Mexiko: Ochoa - Aguilar, Rodríguez, Márquez, Moreno, Layún - H. Herrera, Vázquez, Guardado (85. Fabián) - G. Dos Santos (62. Hernández), Peralta (79. Peňa). Trenér: Herrera.

Autoři: ,

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Přípravář staveb/rozpočtář

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč