Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Španělský kádr pod drobnohledem. Jak se tým za několik let (ne)změnil

Sport

  18:36
PRAHA - Stále stejná jména: Casillas, Ramos, Iniesta, Xavi, Xabi Alonso, Silva, Torres... Dvanáct fotbalistů, kteří jsou podepsáni pod krachem Španělska na mistrovství světa v Brazílii, už tenkrát v roce 2008 byli u prvního triumfu na velkém turnaji.

Sergio Ramos (vlevo) a Javi Martinez. foto: ČTK/AP

Je mrtvý systém? Nebo je to konec jedné slavné generace skvělých fotbalistů? Co přinese vyřazení obhájců zlata ze světového šampionátu už po dvou zápasech základní skupiny?

Španělé vládli od roku 2008, kdy po dlouhých 44 letech vyhráli mistrovství Evropy. Za dva roky poprvé v historii triumfovali na světovém šampionátu, následně obhájili zlato z Eura. Čtvrtou trofej za sebou však už nezískají.

"Zlatí chlapci" se začali formovat už na mistrovství světa 2006, kde Španělé sice vyhráli skupinu bez ztráty bodu, ale v osmifinále nestačili na Francii, pozdější stříbrné medailisty.

Už tenkrát chytal Casillas, současný kapitán, jeho náhradníkem byl Reina. V obraně nastupoval Sergio Ramos, v záloze Xavi Hernández, Xabi Alonso, Fábregas a Iniesta, v útoku se bil Villa.

Poté se k nim přidali Torres, David Silva, Albiol, Cazorla. Ti všichni byli u prvního úspěchu, když vyhráli Euro 2008, které hostilo Rakousko se Švýcarskem.

Až na Cazorlu nechyběli ani o dva roky později na světovém šampionátu v Jižní Africe, kde do kádru ze současných reprezentantů už patřili i Piqué, Busquets, Javi Martínez, Pedro a Mata. To je celkem šestnáct hráčů, kteří jsou nyní i v Brazílii.

Na minulém Euru kvůli zranění sice vypadl Villa, ale zase se vrátil Cazorla, a přibyli Juanfran s Albou. To znamená osmnáct fotbalistů pamatuje poslední triumf na velkém turnaji i středeční krach v Riu de Janeiru.

Z toho vyplývá, že Del Bosque, který převzal národní mužstvo po Euru 2008 od Luise Aragonése, sázel na téměř stejné hráče.

Do Brazílie vzal jen čtyři nováčky, kteří u předchozích titulů nebyli. Jsou to De Gea, Azpilicueta, Koke a Costa. Počet na třiadvacetičlennou soupisku doplnil zkušený Villa.

Srovnání týmů, které se podílely na triumfech

EURO 2008
Sestava z finále proti Německu
 (1:0): Casillas - Ramos, Marchena, Puyol, Capdevila - Iniesta, Xavi, Senna, Fábregas (64. Xabi Alonso), Silva (66. Cazorla) - Torres (78. Güiza).
Do kádru patřili: Reina, Albiol, Villa.

MS 2010
Sestava z finále proti Nizozemsku (1:0): Casillas - Ramos,
 Puyol, Piqué,Capdevila - Iniesta, Xabi Alonso (87. Fábregas), Busquets, Xavi - Pedro (66. Navas), Villa (106. Torres).
Do kádru patřili: Reina, Albiol, Javi Martínez, Mata, Silva.
Chyběl: Cazorla

EURO 2012
Sestava z finále proti Itálii (4:0): Casillas
 - Arbeloa, Piqué, Ramos, Alba - Xavi, Busquets, Alonso  - Silva (59. Pedro), Fábregas (75. Torres), Iniesta (86. Mata)
Do kádru patřili: Reina, Albiol, Juanfran, Cazorla, Javi Martínez.
Chyběl: Villa (zranění)

MS 2014
Sestava ze zápasu proti Chile (0:2):
  Casillas - Azpilicueta, Ramos, Martínez, Alba - Pedro (76. Cazorla), Xabi Alonso (46. Koke), Busquets, Iniesta, David Silva - Costa (64. Torres).
Do kádru patří: Reina, Albiol, Piqué, Juanfran, Xavi, Fábregas, Villa, Mata.

Poznámka: Tučně vyznačená jména na předchozích šampionátech jsou v kádru pro mistrovství světa v Brazílii.

Autor: