Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Španělští šampioni jsou doma, při oslavách ale zemřeli dva fanoušci

Sport

  16:19aktualizováno  21:55
MADRID - Španělští fotbalisté přistáli v Madridu s trofejí pro mistry světa, kterou získali poprvé v historii. Tým absolvoval oficiální přivítání u krále Juana Carlose v Královském paláci, sešel se i s premiérem Josém Luisem Zapaterem.

Španělští mistři světa jsou doma, fanoušci. foto: Reuters

Na letišti vítal národní hrdiny dav příznivců skandováním "Mistři, mistři." Kapitán týmu Iker Casillas fanouškům na oplátku ukázal na schůdcích z letadla zlatý pohár. Zatímco v Africe slýchali fotbalisté měsíc neustálé troubení vuvuzel, po příletu na ně čekaly ohlušující klaksony aut.

DÁLE ČTĚTE

Při audienci u krále dostal vládnoucí monarcha fotbalový dres podepsaný všemi hráči a nechal se zvěčnit na společné týmové fotografii. "Nadchli jste celou zemi a proměnili ve skutečnost ty nesmělejší sny. Proto vám děkuji ve jménu celé země," pronesl Juan Carlos, jenž na setkání přivedl celou rodinu včetně malých vnuček Leonor a Sofíe oblečených do národních dresů.

NÁVRAT NIZOZEMCŮ

Nizozemští vicemistři světa doma.
V doprovodu bojového letounu vyvedeného v oranžové barvě se dnes v podvečer vrátili z mistrovství světa fotbalisté Nizozemska. Poražené finalisty přivítali na amsterodamském letišti Schiphol fanoušci s květinami v rukách, tým pak odjel do hotelu v Noordwijku.

V úterý se do Amsterodamu mužstvo vrátí, aby absolvovalo plavbu po tamních kanálech před fanoušky, kterých se i přes finálový nezdar očekává v ulicích na milion.

Nizozemce nicméně stále ještě nepřešla frustrace z nedělní porážky se Španěly 0:1 po prodloužení. "Ještě jsme to zklamání nestrávili. Když člověku tři a půl minuty před koncem vyklouzne šance na titul z ruky, je to velmi bolestivé," konstatoval trenér Bert van Marwijk.
Nizozemští vicemistři světa doma - přítelkyně a manželky fotbalistů.
Zisk stříbrných medailí ale nakonec označil za úspěch, na který může být celý národ hrdý. "Svými výsledky v Jižní Africe jsme mnoha lidem doma udělali radost. Můžeme být pyšní, že jsme jako takto malá země dokázali být na fotbalovém mistrovství světa druzí," dodal nizozemský kouč.

Také Zapatero poděkoval týmu za skvělou reprezentaci země. "Vděčíme vám za to, že obraz Španělska nyní září po celém světě. Vy jste vyhráli ten pohár, ale patří všem Španělům," prohlásil předseda vlády, jenž si rovněž odnesl jako suvenýr dres s podpisy národních hrdinů.

Vrcholem dnešních oslav byla triumfální jízda otevřeným autobusem do centra Madridu. V ulicích svěřence kouče Vicenta del Bosqueho oslavovalo několik set tisíc fanoušků oblečených do červeno-žlutých národních barev. Autobus na mnoha místech zastavil a fotbalisté házeli z jeho střechy fanouškům podepsané dresy.

Španělé se po předloňském titulu mistrů Evropy dočkali v neděli největšího úspěchu v jejich fotbalové historii. V Johannesburgu porazili ve finálovém duelu Nizozemce 1:0 po prodloužení, rozhodující branku dal ve 116. minutě Andrés Iniesta.

Tím již v noci odstartovaly bouřlivé oslavy v ulicích velkých měst, které měly za následek několik set zraněných a zadržených osob. Nejméně dva fanoušci ve Španělsku zaplatili oslavy životem.

Španělský národ každopádně na okamžik zapomněl na starosti běžného života. "Je to velmi důležité. Pomohlo nám to zapomenout na ekonomickou krizi, nezaměstnanost a nacionalistické boje," konstatoval dvaačtyřicetiletý fotograf Javier Sanchez v rozhovoru s agenturou AP.

V Barceloně den před finálovým zápasem protestoval milion lidí v ulicích proti rozhodnutí soudu, že Katalánsko musí zůstat jako region součástí Španělska. O několik hodin později byli ulice plné znovu, když zhruba 75 tisíc příznivců slavilo úspěch celého Španělska.

Dva tisíce fanoušků mávalo španělskými vlajkami v Bilbau, což je v tomto centru separatistického Baskicka věc dlouhé roky nevídaná. Podle politických expertů však fotbalová horečka myšlení nacionalistických hnutí nezmění a za krátký čas budou ekonomické i regionální problémy opět stejně palčivým tématem jako doposud.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!