Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Suaréz se zázračně uzdravil a sejmul Anglii: Co mi řeknou rýpavci teď?

Sport

  14:21
SAO PAULO/PRAHA - Bylo po zápase, uruguayští fotbalisté nezkrotně slavili vítězství nad Anglií (2:1) a její kapitán Steven Gerrard se sám sebe ptal. "Opravdu Luis pět týdnů nehrál?" Luis Suárez, jeho spoluhráč z Liverpoolu, se zázračně zotavil z operace kolene a Anglii srazil dvěma góly.

Radující se Luis Suaréz. foto: Reuters

Když 21. května fotbalista Luis Suárez dorazil na soustředění uruguayské reprezentace, realizačnímu týmu oznámil: "Hrozně mě bolí koleno." Do zahájení mistrovství světa v Brazílii zbývaly tři týdny...

Sedmadvacetiletý útočník Liverpoolu se bleskově podrobil operaci, při artroskopickém zákroku mu lékaři vyčistili meniskus. Stihne se uzdravit? Celá země se o zdraví svého elitního fotbalisty strachovala.

Vy jste mi nevěřili? Luis Suárez se raduje se spoluhráči z gólu proti Anglii.

"A v Anglii se mi smáli," tvrdil Suárez po čtvrtečním utkání v Sao Paulo. Suárez je totiž hvězdou Premier League, samotní hráči a po nich i novináři ho v anketách zvolili nejlepším hráčem sezony.

Pokud by v druhém zápase ve skupině proti Anglii nenastoupil, pro Anglii by to jistě byla výhoda. Proto ty posměšky. "Myslím si, že jsem těm lidem odpověděl. Zajímalo by mě, co si teď myslí," rýpl si.

Trenér Oscar Tabarez ho bez váhání zařadil do nominace. Suárez podstupoval léčebné procedury, nekonečné rehabilitace. Trpěl, mučil tělo, ale pořád byl jeho start nejistý. Po příletu do Brazílie trénoval individuálně, na hřišti zůstával s kondičním trenérem, pak dlouho ležel na stole u fyzioterapeuta. Když trénovali spoluhráči, pozoroval je z lavičky.

Do úvodního zápasu proti Kostarice nenastoupil a Uruguay, semifinalista minulého šampionátu, nečekaně prohrála 1:3. "Proboha, co se to děje," šlo vyčíst ze Suárezových reakcí, když během zápasu seděl na lavičce. Připraven nebyl, protože pokud ano, tak by ho kouč za nepříznivého stavu do hry jistě poslal.

Pokud by v dalším utkání Uruguay opět nebodovala, byla by na pokraji vyřazení. Suárez, i přes zjevný handicap operovaného kolene, do zápasu nastoupil a rozhodl.

"Podívejte, to je on. Ten mi nejvíc pomohl," ukazoval a po prvním gólu objímal Waltera Ferreiru, týmového fyzioterapeuta. "Kdyby nebylo jeho, na mistrovství světa bych nehrál."

První gól dal Suárez hlavou po centru Cavaniho, při druhém střílel tvrdě z pravé strany, asi z dvanácti metrů.

"Když jsem dostal míč, zavřel jsem oči. Hlavou mi projely vzpomínky na všechny, kteří mě během zranění podporovali, a na všechny problémy, kterými jsem si prošel. Pak jsem vystřelil, dal jsem do toho všechno, muselo to ze mě ven. Nikdo nemohl tušit, že to takhle dopadne," líčil Suárez.

Steven Gerrard padá po souboji s Luisem Suarezem, svým spoluhráčem z Liverpoolu.

V Anglii donedávna neměl valnou pověst. Proslul jako provokatér, simulant. Dostal vysoké tresty za rasismus či kousnutí protihráče Ivanoviče z Chelsea.

V letošní sezoně však za Liverpoolu nastřílel 31 ligových gólů a díky němu mohl populární klub až do posledního kola snít o titulu. Nakonec skončil těsně druhý, což pro Liverpoolu po letech strádání byl i tak velký úspěch.

Teď se podepsal pod krach týmu, za nějž v základní sestavě nastoupilo pět jeho spoluhráčů z klubu. Jak ho po šampionátu v Anglii přijmou?

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!