Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Švédové porazili Finy 3:0 a po dvou letech si zahrají na MS o zlato

Sport

  17:20aktualizováno  18:29
STOCKHOLM - Hokejisté Švédska si po dvou letech na mistrovství světa znovu zahrají o zlaté medaile. V prvním semifinále šampionátu ve Stockholmu porazili v severském derby Finsko 3:0.

Švédsko - Finsko. Hráči Švédska se radují z gólu foto: ČTK

Finsko - Švédsko 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 11. L. Eriksson (H. Sedin, D. Sedin), 37. L. Eriksson (H. Sedin, D. Sedin), 60. H. Sedin (L. Eriksson, Tallinder). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Reiber (Švýc.) - Dědulja (Běl.), Wilmot (Kan.). Vyloučení: 4:2. Využití: 0:2. Diváci: 11.674.
Finsko: Raanta - Lepistö, Hietanen, Laakso, Mäntylä, Väänänen, Jalasvaara, Kukkonen, Melart - Pesonen, Kontiola, Aaltonen - Salminen, Mikael Granlund, Korpikoski - Savinainen, Koskiranta, Pihlström - Anttila, Hagman, Hytönen. Trenér: Jukka Jalonen.
Švédsko: Enroth - Tallinder, Fälth, Fransson, E. Gustafsson, S. Kronwall, Granberg - Danielsson, Lundqvist, Pettersson - S. Hjalmarsson, Persson, Landeskog - D. Sedin, H. Sedin, L. Eriksson - Ericsson, Lindberg, Thörnberg - Axelsson. Trenér: Pär Marts.

O výhře domácího výběru rozhodl dvěma góly z přesilovek útočník Loui Eriksson, třetí branku přidal v závěru Henrik Sedin. Čisté konto vychytal díky 30 úspěšným zákrokům Jhonas Enroth. V nedělním finále vyzvou svěřenci kouče Pära Martse lepšího z dvojice USA - Švýcarsko. Finy čeká zápas o bronz s poraženým celkem.  Švédovou mohou být po 27 letech prvním domácím týmem, který získá zlato.

Naposledy se to povedlo sovětské sborné v roce 1986 v Moskvě. Hráči Tří korunek měli stejnou šanci v roce 1995, ale ve finále prohráli s Finskem. Finové v úvodu přestáli oslabení a byli poté o něco aktivnější. Lépe bruslili, velkou šanci si ale nepřipravili a s případnými náznaky ohrožení švédské branky si dokázal bez větších potíží poradit Enroth.

V šesté minutě se ovšem poprvé zapotil, když musel předvést své umění proti Laaksově ráně. Krátce poté mu ovšem pomohla uhájit čisté konto velká dávka štěstí. To když vypálil Kukkonen, dorážející Hagman špatně trefil postavený kotouč a o kousek minul odkrytou branku. Švédy nastartovala přesilovka po Melartově prohřešku v polovině úvodního dějství, a to natolik, že šli do vedení. Své možnosti sice ještě nevyužili Kronwall a Eriksson, ale poté Henrik Sedin trefil do kolena před brankou právě Erikssona, jenž clonil před brankovištěm, a puk skončil za Raantovými zády.

Vyrovnat mohli do přestávky Salminen a Hietanen, proti byl ale pozorný Enroth. Zkraje druhé třetiny hráli Švédové další přesilovku, ale bez efektu. Skórem poté nepohnul ani nápor Finů, bez gólové tečky vyzněla i příležitost Danielssona, který se pokusil po efektní otočce překvapit Raantu. Švédové se však dočkali v 37. minutě, kdy musel na trestnou lavici finský lídr Kontiola. Henrik Sedin našel zpoza branky opět Erikssona, který si najel mezi tři bránící Finy a bez přípravy zakončil přesně pod horní tyčku.

Vše o hokejovém MS 2013

Vrátit tým Suomi do zápasu mohl v třetím dějství Korpikoski, jenže nedal. V 48. minutě se prohlíželo video, Raanta však podle něj udržel puk před čárou. Finové se nedočkali gólu ani při střelách Granlunda a Mäntyläho. O tom, že Švédové vrátí svému sokovi porážku z finále šampionátu 2011, kdy prohráli vysoko 1:6, definitivně rozhodl při závěrečné téměř dvouminutové power play Finska 23 sekund před závěrečnou sirénou Henrik Sedin.

Autor: