Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Švédové zdolali Kanadu v nájezdech a proklouzli do semifinále

Sport

  22:54aktualizováno  23:22
STOCKHOLM - Hokejisté Švédska porazili ve Stockholmu v posledním čtvrtfinále mistrovství světa Kanadu 3:2 po nájezdech. O rozhodující gól se zasloužil Fredrik Pettersson. O finále si Švédové zahrají v severském derby s Finskem. Ve druhém semifinále se v sobotu utkají Švýcaři s výběrem USA. Kanaďané sice měli v průběhu první třetiny výrazně střelecky navrch (16:6), jenže do vyložených šancí se podobně jako domácí příliš nedostávali.

Švédové slaví postup do semifinále. foto: ČTK

Nejvýraznější výjimkou byl Duchene, který se ve 14. minutě protlačil k bekhendovému zakončení z bezprostřední blízkosti, gólmana Enrotha ovšem nepřekonal.

Bezchybně si vedl i jeho protějšek Smith. Bezbrankový stav se do přestávky nezměnil ani poté, kdy byl za faul kolenem na Erika Staala vyloučen na pět minut a do konce zápasu domácí bek Edler. I proto, že dlouhou přesilovku Kanady přerušil faulující Ladd. Pro zraněného kanadského kapitána Staala zápas skončil, na ledě se svíjel ve velkých bolestech.

Vše o hokejovém MS 2013

Po Laddově návratu na led měli Kanaďané ještě krátkou přesilovku v úvodu druhého dějství a Edlerův hrubý zákrok nakonec i potrestali. Sedm vteřin před vypršením trestu vypálil od modré čáry Robidas a obávaný kanonýr Stamkos lehce tečoval kotouč mimo dosah Enrotha.

Ve 26. minutě ujel Stamkos, tváří v tvář Enrothovi zkusil forhendový blafák, jenže švédský gólman jeho záměr skvěle vystihl. Oporou svému týmu byl i Smith, jenž vychytal Franssona a natáhl svou neprůstřelnost se Švédy na turnaji na pět třetin.

Již v čase vymezeném pro přestávku rozvlnili Kanaďané síť za Enrothovými zády podruhé v utkání. Videorozhodčí ale potvrdil, že se tak stalo až krátce po vypršení hrací doby a gól nemohl být uznán.

Smithovo kouzlo odvál v první polovině třetí třetiny Danielsson. Nejprve ve 46. minutě napřáhl od modré čáry při Hamhuisově trestu a vyrovnal. O chvilku později mu stačilo 29 sekund a po totožné situaci se vracel předčasně na led Giroux. Vyrovnat mohl Robidas, před polovinou třetí části však pouze rozezvučel tyč.

Kanaďané se i tak brzy dočkali. Ladd vybojoval kotouč pro Girouxe a bylo to 2:2. Boj o rozhodující trefu vyzněl v základní hrací době do ztracena a došlo na prodloužení. V něm musel na chvilku do švédské branky Markström, ale poradil si a po více než dvou minutách přepustil místo opět Enrothovi.

TYČ! Eberle nastřelil jen konstrukci branky a mohly vypuknout švédské oslavy.

Ten byl jako první z gólmanů v akci při nájezdech, kdy proti němu neuspěl Giroux. Ericsson vzápětí poslal Švédy do vedení, které mělo krátké trvání díky Eberlemu. Poté se neprosadili Henrik Sedin, Duchene a při mečbolu i Daniel Sedin. Pokračovalo se dál a Pettersson hrozivou ranou propálil Smithe. Eberle už odpovědět nezvládl - trefil jen tyč švédské brány.

Kanada - Švédsko 2:3sn (0:0, 1:0, 1:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 21. Stamkos (Robidas, Ladd), 51. Giroux (Ladd) - 46. Danielsson (H. Sedin, D. Sedin), 50. Danielsson (D. Sedin, H. Sedin), rozhodující sam. nájezd Pettersson. Nájezdy proměnili: Eberle - L. Eriksson, Pettersson. Nájezdy neproměnili: Giroux, Duchene, Eberle - H. Sedin, D. Sedin. Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Rönn (Fin.) - Dehaen (Fr.), Woodworth (USA). Vyloučení: 4:2, navíc Edler (Švédsko) na 5 min. a do konce zápasu. Využití: 1:2. Diváci: 11 153.

Kanada: Smith - Robidas, Hamhuis, Harrison, Subban, Schenn, Campbell, Schultz, Dillon - Ladd, Giroux, Stamkos - Simmonds, J. Staal, Read - Eberle, Duchene, E. Staal - O'Reilly, Skinner, Hall. Trenér: Lindy Ruff.

Švédsko: Enroth (62.-64. Markström) - E. Gustafsson, Tallinder, Granberg, Fälth, S. Kronwall, Edler, Fransson - Danielsson, Lundqvist, Ericsson - S. Hjalmarsson, Persson, Landeskog - D. Sedin, H. Sedin, L. Eriksson - Pettersson, Lindberg, Thörnberg - Järnkrok. Trenér: Pär Marts.

Autor: