Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Přehled stadionů: tady se bude hrát mistrovství Evropy

Sport

  10:00
PRAHA - Fotbalový svátek roku již dnes otevírá své brány: na programu jsou úvodní duely mistrovství Evropy. O titul nejlepšího národního týmu starého kontinentu se bude bojovat na osmi stadionech v Polsku a na Ukrajině. Pojďme si všechna dějiště zápasů postupně představit.

Donbass Arena foto: Reuters

Městský stadion ve Wroclawi

Soutěž Trenér na Euru

Trenér týmu na Euro 2012

Kolony autobusů s fanoušky z České republiky v době pořádání Eura nejčastěji potáhnou k Městskému stadionu ve Wroclawi. Tam se totiž uskuteční všechna tři vystoupení svěřenců trenéra Bílka v základní skupině. Moderní stavba s kapacitou 42 800 diváků byla vybudována v letech 2009 až 2011. V září pak byla otevřena boxerskou bitvou mezi Tomaszem Adamkem a Vitalijem Kličkem o titul v těžké váze. Stadion je vybaven systémem světel, díky němuž může měnit svou barvu z vnějšku.

Národní stadion ve Varšavě

Druhým dějištěm bojů v "české" skupině A bude polský Národní stadion ve Varšavě s kapacitou 58 500 diváků. Architektonicky skvost byl slavnostně otevřen teprve 29. ledna letošního roku. Jako jeden z mála fotbalových stánku je vybaven moderní zatahovací střechou. Jde o vůbec nejdražší stadion letošního Eura, za nějž zadavatelé neváhali na stůl vyložit 450 milionů eur. Ve Varšavě proběhne zahajovací ceremoniál šampionátu a za jistých okolností i čtrvrtfinálová bitva českého týmu. To v případě, pakliže Rosický a spol. vyhrají skupinu.

Baltská Aréna v Gdaňsku

Jeden duel vyřazovací částí a tři utkání ve "španělské" skupině C bude hostit Baltská aréna v Gdaňsku, která pojme až 43 600 diváků. Nejseverněji umístěný stadion fotbalového Eura je obložen deskami ve stylové barvě jantaru, která je pro oblasti Baltského moře charakteristická. Před kulisou tvořenou 38 tisíci diváky zde odehrál polský národní tým v září 2011 - jen několik dní po dokončení stavby - slavnostní bitvu s Německem a remizoval 2:2. Pakliže Češi postoupí ze své skupiny ze druhého místa, pak je čeká čtvrtfinále právě v Gdaňsku.

Městský stadion v Poznaň

Nejmenší a nejstarší polský fotbalový stadion, na kterém se bude hrát Euro, je ten v Poznani. Stánek, jehož výstavba započala v roce 1968, trvala téměř dvanáct let a pro účely šampionátu byla za 180 milionů eur poslední desetiletí renovována, pojme 43 300 diváků. Provoz zmodernizované arény zahájil v září 2011 koncert zpěváka Stinga.

Olympijský stadion v Kyjevě

Přestože hrací plochu a diváky odděluje atletický ovál a nejde o čistě fotbalový stadion, na Olympijském stadionu v Kyjevě se bude rozhodovat o držiteli titulu. V hlavním městě Ukrajiny se před 60 tisíci diváky totiž odehraje finále letošního Eura. Stánek byl poprvé otevřen téměř před 90 lety, mnohokrát byl rekonstruován a kromě několika stovek sportovních akcí se na něm pořádal hudební koncert zpěvačky Shakiry. Jde o vůbec největší stadion, na němž se bude letošní mistrovství Evropy hrát.

Arena ve Lvově

Nejmenší stadion, na němž se bude hrát letošní Euro, pojme 30 000 diváků a stane se dějištěm tří zápasů skupiny B. Stavba Areny Lviv byla zahájena v roce 2008 a dokončena o tři roky později. Zajímavostí je, že původní náklady určené na vybudování stánku, se ze 70 milionů eur nakonec vyšplhaly na částku trojnásobné hodnoty. Slavnostní otevření obstarala 30. října 2011 mimo jiné zpěvačka Ruslana.

Stadion Metalist v Charkově

Stadionu Metalist v Charkově bude na Euru útočištěm celku z Nizozemska. Všechna utkání, tedy celkem tři, která se na něm budou hrát, totiž obstarají právě Huntelaar a spol. v rámci bojů skupiny B. Stánek byl otevřený v roce 1926, avšak pro účely Eura si prošel v roce 2009 kompletní rekonstrukcí za 35 milionů eur, po níž získal kapacitu čítající 35 000 diváků. Sedadla jsou laděna do modré barvy, stejně tak i atletický ovál, jenž obklopuje hrací plochu.

Donbass arena v Doněcku

Výstavba moderní fotbalové arény, jež započala v roce 2006 a trvala dalších 36 měsíců, vyšla zadavatele projektu na 300 milionů eur. Stadion, na němž hraje své domácí zápasy FK Šachtar Doněck a otevřela jej svým koncertem zpěvačka Beyoncé, bude hostit zápasy skupiny D, v níž figuruje vedle domácí Ukrajiny i Francie, Anglie a Švédsko, čtvrtfinále a semifinále turnaje. Výjimečný je zejména svým okolím, obklopuje ho totiž park o rozloze 25 hektarů.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!