Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

TIME OUT LN: Chobotnice Paul je obyčejný tupec

Sport

  12:08
PRAHA - Z každého šampionátu si po letech pamatujeme spíš skandály než vítěze: Maradonovu ruku, Zidanovu hlavičku. Co nám zbude v paměti po Jižní Africe 2010? Demence vuvuzelistů, kulichy v hledišti, svéhlavý balon Bambulani nebo konečně změna pravidel FIFA (aby v budoucnu platily i góly, kdy se míč dostal za brankovou čáru, a ne jen ty dané rukou či z ofsajdu)?

Chobotnice foto: Reuters

Nic z toho. Synonymem MS 2010 bude chobotnice Paul. Tento obskurní tvor, kterého byste si za nejlepšího přítele asi nevybrali, tipuje vítěze zápasů se smrticí jistotou. Poté, co na tiskovce před semifinále, kde měl určit vítěze, po chvíli významného ticha plaše pípl "Spanien..." a do dne Španělé skutečně vyhráli, všem bylo jasné, že tady má někdo přímou linku na Nejvyššího.

O věštící chobotnice čtěte více

Ale kdeže! Paul je normální tupá chobotnice. Jde mu jen o žrádlo (jehož pomocí věští), fotbalu pranic nerozumí a v Boha nevěří. To jen "páni tvorstva" včetně rádoby racionálních Němců podléhají vůli jednoho houbovitého tvora s chapadly: podvědomě hrají tak, aby se naplnila jeho předpověď. Inu co, jsou to koneckonců taky jenom hlavonožci. A oči světa by se možná měly spíš více zajímat o toho chlápka, co Paulovi připravuje papání...