Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Vyprahlý trávník? V Manausu ho prý barví nazeleno, Angličané zuří

Sport

  13:46
MANAUS/PRAHA - Že je trávník spálený od slunce? Že jsou na hřišti viditelné hnědé pruhy? Nevadí, nabarvíme všechno nazeleno. Britská média přišla se svědectvím, jak pořadatelé poškozené hřiště v Manausu chystají na sobotní bitvu Angličanů s Italy.

Správci hřiště v Manausu připravují trávník nad zápas Angličanů s Italy. Britská média tvrdí, že ho barví nazeleno. Není to spíš tak, že trávník hnojí. foto: Reprofoto

Po hrací ploše kráčí správce, na zádech nádobu, od kterého vede hadice a z ní na postižená místa na hřišti stříká zelenou barvu. I tak se organizátoři v Manausu nevábně vypadající hřiště snaží vylepšit, píše server dailymail. co.uk.

Za hnědými pruhy a spálenou trávou údajně stojí velké množství hnojiva, které správce na hřiště v předchozích dnech použil. A nemůže být v nádobě správce právě hnojivo?

"Trávník v Manausu se připravuje, v posledních třech měsících prošel různými procedurami, aby byl k dispozici pro tréninky a zápasy mistrovství světa," vzkázal mluvčí Mezinárodní fotbalové unie (FIFA).

"Nechceme vidět, jak hráči trpí"

Ta se odmítla vyjádřit k nařčení, že správce na hřiště nastříkal zelenou barvu, aby zakryl nedostatky. "V poslední době je vidět zlepšení. FIFA je přesvědčena, že hřiště bude připraveno a že všechny postupy jsou správné."

I sama Anglická asociace požádala o vyjádření, v jakém stavu je trávník a vyjádřila obavy o jeho kvalitu. Italům zaujali neutrální postoj.

ČTĚTE K TÉMATU:

"Slyšeli jsme, že je trávník spálený od slunce. Ale o to se nestaráme, připravujeme se na zápas," řekl bývalý italský reprezentant Demetrio Albertini, který je na šampionátu vedoucím italské výpravy.

"Je to mistrovství světa a hráči si zaslouží kvalitní hrací plochy a podmínky k tomu, aby mohli předvést to nejlepší. Ale to prostě případ v Manausu není," píše se v prohlášení hráčské asociace FIFPro. "Nikdo nechce vidět, jak hra i fotbalisté trpí."

Přidělení do pralesa bylo nezodpovědné

Angličané proti Itálii nastoupí ze soboty na neděli. Když v Manausu ve čtvrtek přistáli, bylo přes třicet stupňů ve stínu a vlhkost přes šedesát procent. Podobné podmínky se očekávají v době utkání.

Manaus, který je jedním z hostitelských měst světového šampionátu v Brazílii, leží uprostřed deštného pralesa. Počasí je tam pro fotbal specifické.

AMAZONIA. Aréna ve městě Manaus, uprostřed největšího deštného pralesa planety. Ani první liga se tu nehraje. Střecha se podobá košíku slámy. Kapacita: 42.374 diváků Uvedení do provozu: 2013 Zápasy: čtyři (všechny v základní skupině).

"A pro hráče může být zdraví nebezpečné," varují představitelé hráčské asociace FIFPro. "Bylo to nezodpovědné rozhodnutí přidělit zápasy mistrovství světa do Manausu."

V Manausu, na soutoku Ria Negra a Amazonky, se hrají celkem čtyři utkání základních skupin.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...