Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Uruguay smetla domácí JAR 3:0, pořadatelská země je blízko vyřazení

Sport

  22:37
PRETORIA - Ani v druhém utkání na mistrovství světa v Jihoafrické republice nedokázali domácí fotbalisté vyhrát a po porážce 0:3 s Uruguayí jsou na pokraji vyřazení. Dvě branky vstřelil Forlán, třetí přidal v nastavení Álvaro Pereira. Vítězný tým má naopak nakročeno do osmifinále.

Uruguay - JAR (Diego Forlán v obklopení spoluhráčů) foto: Reuters

Čtěte také

Forlán druhou branku vstřelil v 80. minutě z penalty za faul domácího gólmana Khuneho, který byl vyloučen. Jihoafrický výběr přišel o neporazitelnost po 13 utkáních a hrozí mu, že se stane prvním týmem pořádající země v historii, který nepostoupí ze skupiny.

Pozápasové ohlasy

"Sice jsem to pořádně neviděl, protože jsem měl zakrytý výhled, ale hráči jsou naštvaní a zklamaní," řekl trenér JAR Parreiru. "Každý říká, že to je nejhorší sudí na šampionátu. Rozdával karty za fauly, které nebyly. Nezaslouží si být tady," dodal.

Jako útočník rád dávám góly, ale důležitější je vítězství," prohlásil Diego Forlán, autor dvou branek Uruguaye. "Už proti Francii jsme hráli dobře. Máme tady dobrý tým," dodal.

Dlouho to vypadalo, že se na trávníku bude opět odehrávat fotbalová nuda jako dosud ve většině utkání šampionátu, přestože případná prohra mohla oběma týmům hodně zkomplikovat postupové naděje. Jihoamerický celek sice působil nebezpečněji před soupeřovou brankou, ale domácí výběr zase lépe kombinoval a držel míč na svých kopačkách.

Další průběh však výrazně ovlivnila 24. minuta, kdy se konečně prosadil kanonýr Forlán. Spoluhráč Tomáše Ujfalušiho z Atlétika Madrid se sice už předtím dvakrát marně pokoušel překonat soupeřova gólmana z trestného kopu, ale střela ze hry mu vyšla dokonale. Dvacet metrů od branky se opřel do míče, který s přispěním teče jednoho z obránců nabral výšku a zapadl pod břevno.

Pro Jihoafričany to byl pořádný šok. Dokonce i jekot vuvuzel na chvíli částečně zeslábl, ale za chvíli už Afričané znovu byli na nohou a snažili se o vyrovnání.

Hvězda dne

Diego Benaglio (27 let, brankář Švýcarska):
Švýcarský gólman vychytal favorizované Španělsko a za pomoci spoluhráčů připravil dosud největší překvapení průběhu letošního šampionátu. Po celý zápas oplýval jistotou a zlikvidoval i obrovskou brankovou příležitost Piquého.

Jenže hosté byli aktivnější v počtu střel a v podobné hře pokračovali i po pauze, jejich obrana byla neprostupná. Jen jednou nedokázali uhlídat Mphelu, ale jeho střela hlavou šla mimo.

Domácí se snažili přelstít soupeře zrychlením přechodové fáze, ale příliš jim to nevycházelo, protože Uruguay hrála velmi pozorně v defenzivě. Čtrnáct minut před koncem domácí sen o výhře a přiblížení osmifinále definitivně skončil: k odraženému míči se dostal Suárez, kterého fauloval gólman Khune a africké neštěstí bylo dokonáno. Brankář byl vyloučen a Forlán přidal z penalty druhý gól, který domácí poslal do kolen. A hluční fanoušci začali houfně opouštět stadion, svým barvám přestali věřit.

Domácím už ve zbytku utkání chyběly síly i morálka, aby zápas ještě zdramatizovali. Naopak několik protiútoků vítěze do otevřené obrany si říkalo o další gól, v nastaveném čase mohl dokonce uzavřít hattrick Forlán, ale nepovedlo se mu to. V páté minutě nastaveného času ale přece jen přidal třetí gól do domácí sítě Álvaro Pereira.

MS ve fotbale - Skupina A

JAR - Uruguay 0:3 (0:1)
Branky: 24. a 80. z pen. Forlán, 90.+5 Á. Pereira.

Rozhodčí: Busacca - Arnet, Buragina (všichni Švýc.). ŽK: Dikgacoi, Pienaar. ČK: 76. Khune (všichni JAR). Diváci: 70.000.

JAR: Khune - Gaxa, Masilela, Khumalo, Mokoena - Letsholonyane (57. Moriri), Dikgacoi, Pienaar (79. Josephs), Modise, Tshabalala - Mphela. Trenér: Parreira.

Uruguay: Muslera - Lugano, Godín, Fucile (71. Á. Fernández), Á. Pereira - M. Pereira, Pérez (90.+1 Gargano), Arévalo, Cavani (89. S. Fernández) - Forlán, Suárez. Trenér: Tábarez.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!