Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

V Manausu vyhlásili stav nouze. Trávník na stadionu připomíná pole

Sport

  14:24
MANAUS/PRAHA - Obavy z obrovské vlhkosti, strach z hadů a nyní nevábně vyhlížející trávník. "Na tom jako máme hrát?" mohou se ptát fotbalisté Anglie a Itálie. Vítejte v Manausu, nejtajemnějším hostitelském městě mistrovství světa.

Trávník na stadionu v Manausu. foto: Reuters

V sobotu hostí Arena Amazonia první ze čtyř zápasů, které se ve městě budou hrát. Obavy z kvality trávníku zvyšují viditelně suché pruhy, hřiště vypadá hrbolatě.

"Upřímně řečeno, Manaus je ve špatném stavu," řekl Carlos Botella, šéf trávníkářů společnosti Royal Verd, která je za kvalitu hřiště v Manausu i v dalších šesti hostitelských městech zodpovědná.

"Začali jsme realizovat nouzový plán, abychom se pokusili hřiště vylepšit, jak jen to bude možné. Přesto si nemyslím, že do víkendu bude v dobrém stavu," pokračoval Botella.

Manaus leží v blízkosti rovníku na soutoku obřích řek Ria Negra a Amazonky, uprostřed deštného pralesa. Do města se z "civilizace" lze dostat jen letadlem nebo lodí, což starost o trávník komplikuje.

"Údržba hřiště byla složitá. Nevedou sem žádné silnice, stroje, další zařízení a materiály jsme museli dovézt lodí. Nebyla tu žádná hnojiva, prostě nic," poznamenal Botella.

K tomu nedávné tropické deště, další potíže způsobily řasy, které hřištěm prorostly. "Přidali jsme hnojivo a travní semena, aby trávník byl to nejhustší," řekl správce.

Španělská společnost se vedle Manausu stará ještě o hřiště v Riu de Janeiru, v Belo Horizonte, v Brasílii, ve Fortaleze, v Salvadoru a Recife. Navíc udržuje trávníky v dalších deseti tréninkových centrech, které účastníci šampionátu využívají.

Při stavbě stadionu zemřeli tři dělníci

Už dlouho před šampionátem byl výběr Manausu kritizován pro velkou vzdálenost od ostatních hostitelských měst. Když los určil, že jeden ze zápasů tam odehraje Anglie, její trenér Roy Hodgson zklamal místní prohlášením: "Manaus je ideální místo, kterému je třeba se vyhnout." Důvodem k těmto slovům byla vlhkost a vysoké teploty.

Stadion má pro zápasy mistrovství světa kapacitu necelých 40 tisíc diváků. Zajímavý je mřížkovanou střechou z diamantových desek, které vypadají jako hadí šupiny, jinému připomínají koš ze slámy. Při jeho stavbě zahynuli tři dělníci.

V květnu místní vláda  vyhlásila výjimečný stav vody na řece Amazonce. Údajně šlo o preventivní opatření.

Autor: