Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Fotbalový 'South Park'. Jaký dres má sudí a kdo pláče u hymny?

Sport

  10:19
PRAHA - Jak to „doopravdy“ bylo s nafilmovanou penaltou, díky které brazilští fotbalisté vyhráli úvodní zápas na mistrovství světa proti Chorvatsku? Rozhodčí byl fanda domácího týmu! Tak to alespoň popisuje parodické video, jehož autor Mark Stobbart animuje i další momenty šampionátu.

Procítěná hymna v podání Brazilců. I z toho si autor animovaných parodií střílí. foto: Reprofoto

„Inspirovaly mě oblíbené komedie jako South Park, American Dad, Monty Python a také How It Should Have Ended na YouTube,“ popisuje Stobbart, jehož YouTube kanál s fotbalovými parodiemi se jmenuje 442oons.

Zatím nejúspěšnější animací ze světového šampionátu je právě brazilská penalta proti Chorvatsku. Zhlédlo ji už více než dva a půl milionu lidí.

Brazilský obránce David Luiz s květákem na hlavě ve videu hovoří ke spoluhráčům Neymarovi a Fredovi: „Ale ne, vždyť je to jen remíza 1:1. Co budeme dělat?“

„Můžu vám nějak pomoct?“ zeptá se náhle japonský rozhodčí Jušči Nišimura a pod dresem ukáže schovaný brazilský trikot. Vtom sám od sebe upadne Fred na zem a sudí odpíská penaltu.

442oons

Obsah YouTube kanálu 442ons vytváří Mark Stobbart, nadšenec z Velké Británie. V poslední době mají jeho videa statisíce až miliony zhlédnutí.

"Přitom na začátku to byl jen takový koníček," podivoval se Stobbart.

Sledoval ho můžete na YouTube, Facebooku či Twitteru.

Parodie odkazuje na úvodní zápas turnaje, který zlomila . Rozhodčí Nišimura odpískal jako faul pád útočníka Freda, jenž se skácel k zemi po lehkém doteku protihráče.

„Fotbal mě baví, stejně jako vymýšlení fotbalových příběhů. Jsem nadšený, jak rychle si můj kanál našel fanoušky. Jsem rád, že baví jak příznivce po celém světa, tak dokonce hráče, kterých se videa týkají,“ pyšní se Stobbart.

Ten ve svých animacích svérázným způsobem popsal i první gól v historii mistrovství světa, který musela potvrdit branková technologie (Francie - Honduras 3:0), vyloučení portugalského obránce Pepeho nebo zlomený kotník anglického fyzioterapeuta Garyho Lewina.

Anebo dva góly Robina van Persieho v zápase proti Španělsku (5:1). Nizozemského útočníka ve videu představuje jako „SuperVana“, tedy obdobu Supermana.

U Van Persieho druhé branky si autoři dělá legraci ze španělského brankáře Ikera Casillase, jenž nezvládl rozehrávku a nechtěně přihrál soupeři.

„Jsem tak vylekaný! Komu mám jako přihrát?“ ptá se kreslený gólman roztřeseným hlasem.

A Van Persie odpovídá: „Neměj strach! SuperVan je tady! Přihraj mně, staříku.“

Fotbalové animace a parodie tvoří Stobbart, který pochází z britského Chesteru, už přibližně rok. Zaměřuje se hlavně na anglickou ligu, ale mistrovství světa nemohl ignorovat.

Zatím posledním zveřejněným videem byla parodie na zpěv předzápasové hymny v podání Brazilců, při které se třeba v Neymarových očích objevily slzy. Na co se měl také autor zaměřit jiného, když očekávaný šlágr skončil 0:0...

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!