Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Destrukce šampionů. Jak houževnatí Nizozemci spálili španělské naděje

Sport

  14:22aktualizováno  16:08
SALVADOR/PRAHA - Byl to duel, k němuž fotbaloví nadšenci vzhlíželi. Jeden ze šlágrů základních skupin a repríza finále z roku 2010 mezi Španělskem a Nizozemskem se však proměnila v jasnou záležitost. Holanďané rozdupali favorizovaného soupeře 5:1 a postarali se o první nečekaný výsledek mistrovství. Připomeňte si znovu všechny gólové momenty.

Arjen Robben přijímá gratulace od spoluhráčů za svůj druhý gól, vlevo rozradostnělý Wesley Sneijder. foto: Reuters

Španělé na mezinárodní scéně v posledních letech dominovali, byť často čelili výtkám od kritiků za příliš upracovaný a nezáživný herní projev. Ale úspěchy hovoří jasně: v letech 2008 a 2012 vyhráli Euro, mezitím přidali i triumf na světovém šampionátu v JAR.

Do okruhu horkých favoritů na úspěch patří bezesporu i v Brazílii, ale s hladkou jízdou se musí rozloučit. Kouč Vicente Del Bosque a jeho svěřenci totiž dostali v prvním utkání facku. A pořádnou! Od houževnatých Nizozemců obdrželi pět gólů a o postup ze skupiny se budou ještě pořádně strachovat....

Jak se rodil kolaps obhájců titulu?

Vše začalo přesně podle španělského scénáře. Časomíra ukazovala 27. minutu a fotbalisté z Pyrenejského poloostrova vedli. Diego Costa upadl po souboji s de Vrijem ve vápně a sudí nařídili pokutový kop. Jeho exekuce se ujal Xabi Alonso a střelou k tyči skóroval - 1:0 pro Španělsko.

Krátce před koncem první půle se však Nizozemci dočkali vyrovnání. A byla to trefa, která obletěla svět! Blindův parádní centr usměrnil hlavou do sítě Robin Van Persie. Ale jak... položil se do vzduchu a ukázkovou rybičkou nedal Casillasovi šanci.

"Španělé jsou favorité, přidají další gól a vyhrají," zněly hlasy expertů ze sociálních sítí. Jenže druhá pětačtyřicetiminutovka nabídla nefalšovaný španělský rozklad. 53. minuta a 2:1 pro Nizozemsko. Arjen Robben se v pokutovém území zbavil Ramose a v poklidu zakončil.

Ještě jste v tu chvíli Španělsku věřili? Chyba. Když centr ze strany uklidil v krkolomné pozici do branky de Vrij, rýsoval se reálný triumf bojovníků ze země tulipánů. A to ještě dokonce zbývala zhruba půlhodina. 3:1 z pohledu pozdějších vítězů a oranžové tribuny explodovaly nadšením.

VIDEO ZE ZÁPASU

Všechny góly a zajímavé situace si lze přehrát ZDE.

Jeden z favoritů na celkový triumf byl na dně. Španělé si nedokázali kloudně přihrát, v utrápené situaci si zkrátka nevěděli rady. Jejich zmar navíc dokonal i brankář Casillas, jenž se při "malé domů" nedohodl se spoluhráčem. Situaci skvěle přečetl Robin van Persie a fanouškům naznačil: Dnešní noc plná euforie jen tak neskončí!

"Je to náraz, který jsme nečekali, ale porážku musíme přijmout," řekl španělský trenér po utkání. Krátce před jeho skončením se ale začervenal znovu - Arjen Robben přesprintoval od poloviny hřiště Ramose a na jedničku si vzápětí poradil také s vyběhnutým gólmanem.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!