Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Vítězné loučení. Španělsko na závěr MS snadno přehrálo Austrálii

Sport

  19:58aktualizováno  21:17
CURITIBA/PRAHA - Fotbalisté Španělska se rozloučili s mistrovstvím světa v Brazílii výhrou 3:0 nad Austrálií. Ani to však nic nezměnilo na tom, že jako obhájci titulu skončili po prohrách s Nizozemskem a Chile už v základní skupině. Vítězné loučení zařídili góly Fernando Torres, Juan Mata a David Villa, který se prosadil efektní patičkou.

Radující se Fernando Torres. foto: Reuters

Oba celky už byly bez šance na postup, a tak došlo na několik změn v sestavách. V jedenáctce Austrálie nuceně chyběl kvůli kartám nejlepší hráč Tim Cahill.

To trenér Španělů Vicente del Bosque udělal hned sedm změn oproti předchozímu duelu s Chile. Mimo jiné poprvé na turnaji nasadil svého nejlepšího střelce Davida Villu, který přinesl velké oživení a kreativitu do hry Španělů.

Ohlasy trenérů

Vicente del Bosque (Španělsko): "Byl to nejlepší způsob, jak jsme se mohli rozloučit s turnajem. Měli jsme kontrolu nad zápasem a byli jsme jasně lepší. Tým ukázal, že má stále co nabídnout, když bude doplněn o mladší hráče. Po dnešním výkonu nás nikdo nemůže odepisovat. O mé budoucnosti se rozhodne během několika dní či týdne. Sedneme si s předsedou asociace a generálním sekretářem a učiníme racionální rozhodnutí, které bude nejlepší pro španělský fotbal."

Ange Postecoglou (Austrálie): "Prvních deset minut jsme hráli dobře, ale to bylo málo. Pak už se projevovala únava. Hráli jsme tu se třemi skvělými týmy a dnes už jsme neměli síly. Španělé navíc ukázali, že jsou stále kvalitním týmem."

Villa, pro kterého byl zápas o to zajímavější, že od nové sezony bude hrát za australské Melbourne, si oblíbil zejména hru patičkou. Nejprve jí dvakrát přihrával a vyslal tak do šance Jordiho Albu, který tvrdou střelou zaměstnal brankáře Mathewa Ryana.

Ve 36. minutě Villa využil patičku i ke vstřelení gólu. Španělům se povedl rychlý přechod do útoku, pravý bek Juanfran dostal hodně prostoru a všiml se, že mu do vápna nabíhá zcela volný Villa. Jeho přihrávka byla sice trochu nepřesná, ale Villa si poradil a patičkou usměrnil míč z malého vápna do sítě.

Pro Villu to byl již 59. reprezentační gól a jako čtvrtý Španěl se trefil na třech různých mistrovství světa, což se dosud povedlo jen Juliovi Salinasovi, Fernandovi Hierrovi a Raúlovi.

Austrálie bez Cahilla, který se trefil v obou předchozích zápasech, byla v útoku neškodná a nedařilo se jí zaměstnat nového muže v brance Španělska Pepeho Reinu. Za celý zápas ani jednou vystřelila na jeho branku.

Španělé se po změně stran už tolik netlačili do útoku, přesto byly jejich útoky mnohem nebezpečnější. O navýšení skóre se postaral Torres, který zužitkoval kolmou přihrávku od Andrése Iniesty. Ten se stal devátým hráčem v historii se stovkou startů za španělský národní tým. Hned šest z nich bylo na šampionátu v Brazílii.

Definitivní podobu výsledku dal v 82. minutě Juan Mata, který zužitkoval spolupráci střídajících hráčů a střelou mezi nohy brankáře Ryana zakončil přihrávku za obranu od Cesca Fábregase.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina B

Austrálie - Španělsko 0:3 (0:1)

Branky: 36. Villa, 69. Torres, 82. Mata. Rozhodčí: Šukralla - Tulifat, Salih (všichni Bah.). ŽK: Spiranovic, Jedinak - Ramos. Diváci: 39.375.

Austrálie: Ryan - McGowan, Wilkinson, Spiranovic, Davidson - McKay, Jedinak, Bozanic (72. Bresciano) - Leckie, Taggart (46. Halloran), Oar (61. Troisi). Trenér: Postecoglou.

Španělsko: Reina - Juanfran, Albiol, Ramos, Alba - Xabi Alonso (83. Silva), Koke - Cazorla (68. Fábregas), Iniesta, Villa (56. Mata) - Torres. Trenér: Del Bosque.

Autoři: ,

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...