Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Vypadnutí 'nestojí nic', ale stříbro z MS by vyšlo hokejový svaz draho

Sport

  13:00
PRAHA - Z obdivovaných vzorů se přes noc stali zrádci, kteří potupili celou zemi. Takovou nálepku si v roce 2000 odvážel z Petrohradu ruský tým, který – ač plný hvězd ze zámoří – nedokázal využít výhodu domácího prostředí a na šampionátu k šoku hokejové obce vypadl ještě před play off. Slovní zatracení od fanoušků je i pro současný český výběr nejhorší reakcí, které by se při případném vypadnutí dočkal. Historický propadák by zůstal sportovním neúspěchem, na hospodaření hokejového svazu by se nijak nepodepsal.

Česká republika - Dánsko. Český útočník Martin Hanzal (vlevo) a dánský obránce Jesper B. Jensen foto: ČTK

"Okamžitý efekt by to nemělo. Uzavíráme dlouhodobé smlouvy. A i když nás i sponzory těší úspěch, odliv by mohl nastat, jen pokud by následovala delší série neúspěchů," tvrdí Jana Obermajerová, šéfka BPA sport marketing, která zastupuje v ekonomických otázkách svaz. Finančně by přitom český hokej tratil paradoxně ještě více, kdyby v úterý Nory porazil a prohrál teprve ve finálovém souboji. "Stříbrná medaile je pro nás ekonomicky nejhorší model," přiznává mluvčí reprezentace Zdeněk Zikmund.

Vše o hokejovém MS 2013

A hned vysvětluje proč. "Bonusy za druhé místo nejsou tak vysoké, naopak náklady na pobyt by byly nejvyšší," tvrdí mluvčí. Ve výsledku by tak stříbro stálo kasu hokejového svazu přibližně pět milionů korun. "Při stávajícím počtu posil z NHL je to tak, že jen při zisku titulu jsme v podstatě na nule," dodává Zikmund. Rovněž hráči mají slíbené prémie až za medailové umístění, hrát tak budou hlavně za sebe. Či spíše za vlast.

"Aby někdo na šampionátu hrál o smlouvu na příští rok, to už se moc neděje. A kdyby – vypadnutí ovlivní spíše šíři nabídek než výši kontraktu," tvrdí hráčský agent Robert Spálenka, který v aktuálním týmu zastupuje devět hráčů.  Jedním dechem dodává, že stále věří, že mužstvo debakl odvrátí.  V to ostatně doufá třeba i sázková kancelář Tipsport, jeden z hlavních partnerů reprezentace. "Vypadnutí Česka bychom pocítili. Sváteční tipéři, kteří fandí našemu týmu s tiketem, by skončili. Odhaduji, že pokles sázek by činil okolo 30 milionů korun,“ míní mluvčí společnosti Lubomír Ježek.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!