Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Vytrvalostní závod biatlonistů ovládl Fourcade, Češi neuspěli

Sport

  15:01
LAURA (Od našich zpravodajů) - Po dvou olympijských bitvách se čeští biatlonisté chlubili dvěma medailemi, třetí klání jejich blyštivou bilanci pokazilo. Ve vytrvalostním závodě mužů na 20 kilometrů si z Čechů nejlépe vedl Jaroslav Soukup, který skončil na 17. příčce, jen o sedm desetin vteřiny pomalejší byl 18. Ondřej Moravec. Už druhé zlato získal v Soči hvězdný Francouz Martin Fourcade.

Martin Fourcade. foto: MAFRA - Michal Sváček

Čeští biatlonisté dosud v biatlonovém areálu Laura zářili: Jaroslav Soukup vybojoval ve sprintu na 10 kilometrů bronz, ve stíhačce na něj Ondřej Moravec navázal stříbrnou radostí. A i ve třetím olympijském závodě měli Češi medailové ambice, jenže už první střelba předznamenala, že přímá bitva o cenné kovy tentokrát bude bez nich.

Soukup držel na úvodní položce vleže čisté konto do poslední rány, pak minul a k času mu přibyla nepříjemná minuta. "A to jsem si věřil, že na ležce by to mělo padat, to trochu zamrzí," litoval v cíli.

Moravec při předchozích vystoupeních trefil všech šedesát pokusů, jenže parádní statistika dostala kaňku hned po prvním výstřelu - těsně vedle... A jednou chybovali i Michal Šlesingr a Michal Krčmář, kteří vyrazili ve druhé polovině startovního pole.

ONLINE PŘENOS ZDE

Oba čeští medailisté se tak pohybovali v průběžném pořadí až v páté desítce, jejich reprezentační kolegové ještě níž. Soukup se škrábal vzhůru díky dobré střelbě, při dalších zastaveních na střelnici už neminul. "Od začátku se mi neběželo dobře, ale vysloveně se to nezhoršovalo. Přes den bylo hrozně vedro a sníh nebyl tak skluzný, to mi trošku vytuhlo nohy," vysvětloval Soukup.

Moravcův běžecký projev vypadal ještě slibněji: "Bylo to dobrý. Začátek jsem nepřepálil a jelo se mi líp a líp," pochvaloval si.

jenže při závěrečné stojce měl potíže: po nepovedené třetí ráně vztekle sklonil zbraň a díval se, co je špatně. Další minuta navíc a konec nadějí i na elitní desítku.

"Špatně jsem přebil. Nedotáhl jsem závěr až do konce, skřípl jsem si náboj, a když jsem to dootevřel, náboj vylétl, takže jsem musel vlastně dobíjet extra. Stálo mě to spoustu sekund," zlobil se Moravec.

Těsný souboj spolunocležníků ze Soči tak nakonec vyzněl pro Soukupa, kterého ale skalp jeho parťáka nijak netěšil. "Kdyby to bylo o medaili, tak možná, jenže takhle ne, to není žádný rozdíl," mávl rukou. "Říkali mi, že prý budu stlát postele, ale naštěstí to dělá uklízečka," reagoval s úsměvem o sedm desetin pomalejší Moravec.

Šlesingr nakonec obsadil 57. místo, Krčmář skončil 61. 

Bitva o pódium se odehrávala jinde. Martin Fourcade letěl těžkou tratí, riskoval, v nebezpečném sjezdu se málem rozbil, musel vykompenzovat jednu chybu ve druhé položce. Francouzský šampion však obstál, vyhrál o dvanáct vteřin a podruhé si v Soči poslechne Marseillaisu.

První biatlonovou medaili vybojoval pro Německo Erik Lesser, který je životní závod a jako jeden z mála ani jednou neminul. Z bronzu se těšili domácí Rusové zásluhou Jevgenije Garaničeva.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!