Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Za každý gól 1 111 stromů. Taková produktivita ale Salvador zaskočila

Sport

  13:15
SALVADOR/PRAHA - Ten slib vypadal hezky, ušlechtile a ekologicky. Jenže se vymkl z rukou. Manažeři projektu Gol Verde (v překladu Zelený gól) totiž slíbili, že za každý gól, jenž padne během fotbalového šampionátu na stadionu v Salvadoru, vysází na jihu státu Bahia 1 111 stromů. Ve třech zápasech ale míč zapadl do sítě celkem sedmnáctkrát, a tak panují obavy, zda se vůbec podaří všechny slíbené stromy zasadit.

VÍCE MÍČŮ? Jako by se v Salvadoru nehrálo pouze s jedním. S góly se tam roztrhl pytel. foto: Reuters

Španělsko - Nizozemsko 1:5.

Německo - Portugalsko 4:0.

A v pátek se na stadionu v Salvadoru konaly vůbec největší ofenzivní hody. Švýcarsko - Francie 2:5.

Tři zápasy, sedmnáct vstřelených branek. Srdce fanoušků, kteří vyznávají útočný styl hry, plesá, jenže sehnat celkem 18 887 stromů bude pořádná dřina.

Organizátoři by tak už měli připravovat osázení plochy o velikosti sedmnácti fotbalových hřišť, protože na plochu jednoho se vejde právě 1 111 stromů.

Už se hledají noví partneři

Výsadbu zeleně měly zajistit místní firmy jako kupříkladu papírenská společnost Veracel. Nyní ale organizátoři akce z tamní vládní iniciativy musejí hledat další partnery, kteří by pomohli projekt financovat.

„Když už v prvních zápasech padlo tolik branek, je jasné, že potřebujeme více stromků. Takže hledáme nové partnery - včetně národních týmů, případně i hráčů,“ informovala agenturu Reuters poradkyně projektu Patricia Mazoniová.

Navíc severovýchodní stát Bahia, kam Salvador spadá, bude ještě hostit další tři střetnutí. Ve středu 25. června zde odehraje utkání základní skupiny Bosna a Hercegovina proti Íránu, stadion nebude ochuzen ani o vyřazovací boje. Uvidí jedno osmifinále a jedno čtvrtfinále.

Kolik padne gólů tentokrát? A bude stát Bahia ještě zelenější?

Autor: