Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Za výkon proti Kanadě se nemusíme stydět, hodnotí Vůjtek mladší

Sport

  19:42aktualizováno  22:29
STOCKHOLM/PRAHA - Český tým proti Kanadě odehrál nejlepší zápas na šampionátu, přesto 1:2 prohrál. Cestu do čtvrtfinále si pořádně zkomplikoval, ale pomohla mu výhra Švýcarů nad Norskem. Právě proti němu se v úterý střetne o postup. "Odehráli jsme nejlepší zápas na turnaji," hodnotil utkání s "kolébkou hokeje" Vladimír Vůjtek mladší, bronzový medailista z MS 1997.

Koukal se raduje s českou střídačkou. foto: ČTK

Měli Češi na to, aby Kanadu porazili v základní hrací době a nemuseli se tak ohlížet na výsledek utkání Norska se Švýcarskem?
Tento zápas byl úplně jiný, než ty předchozí. Bylo jasné, že to pro nás byl klíčový zápas na turnaji a kluci do něj vstoupili úplně jinak. I když Kanada začala úvodních deset minut v převahou, z níž však naštěstí vytěžila jen jeden gól. Od chvíle, co jsme vyrovnali na 1:1, bylo utkání naprosto otevřené. Bohužel jsme dostali smolnou branku, která rozhodla. Bojovalo se ale o každý kousek ledu a za výkon proti Kanadě se vůbec nemusíme stydět.

Vladimír Vůjtek ml.

Obrázek není k dispozici

Někdejšího útočníka provázely během kariéry zdravotní problémy. Kvůli virovému onemocnění přišel o olympiádu v Naganu a na přelomu tisíciletí mu brusle soupeře rozřízla obličej. Je také bronzovým medailistou ze šampionátu 1997.

Český tým podal nejlepší výkon na šampionátu, v čem konkrétně se zlepšil oproti těm ostatním duelům?
Úplně ve všem. Hlavně ale v nasazení, to byl největí rozdíl. Ty předchozí zápasy, které jsem viděl, tak byly vlažné a kluci si chtěli jen zahrát hokej. Souboj proti Kanadě už ale vzali zodpovědně, každý dřel, dohrával souboje, měl potřebné nasazení a byl cítil jsem tým, který pro úspěch udělá všechno. Bohužel to nevyšlo.

Čekal jste ještě, že se mužstvo v závěru základní skupiny zvedne?
Určitě jsem věřil. Hráli s Kanadou, proti které se chce každý ukázat. Je to úplně jiné, než nastoupit třeba proti Slovincům a dalším.

Před turnajem jste ale jistě měl jiné vyhlídky, než boj o postup do čtvrtfinále, že?
To asi úplně všichni. Potvrdilo se však, že jména tým nedělají a mužstvo si musí sednout. Možná mělo vliv to, že kluci byli měsíc pohromadě, ale na poslední chvíli se připojilo několik jiných hráčů. To byl velký zásah a nejspíš se kádr nedal pořádně dohromady. To je možná příčina těch špatných předchozích výkonů.

Kritika se snášela i na trio posil z NHL: Vrbata, Hanzal a Fleischmann, i oni se však zlepšili. Čím to, že se jim nedařilo? Nedokázali se v Evropě rychle přizpůsobit?
Je to možné, je to úplně jiný hokej, širší hřiště a ne každý se hned srovná.

Na druhou stranu mnoho reprezentantů bojuje o místo na olympijské soupisce do Soči, takže přechod ze zámoří, by měli zvládnou snadněji.
To je samozřejmé. Nebylo to ideální, od několik hráčů, co přijeli z NHL, jsme čekali víc, ale ty přesné příčiny neznám, to je otázka pro někoho kompetentnějšího.

Anketa

Oznámkujte výkon českých hokejistů v utkání MS, ve kterém prohráli s Kanadou 1:2.

1 168
2 868
3 350
4 89
5 156

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!