Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Španěly čeká těžký boj o bytí. Fanoušci po ostudě vyklidili ulice Ria

Sport

  6:00
RIO DE JANEIRO (od našeho zpravodaje) - I před čtyřmi lety prohráli první zápas a nakonec byli ti nejšťastnější chlapi na světě. Tedy, ti nejlepší na světě. Ale může se historie opakovat? Málokdo tomu věří. Fotbalisté Španělska budou ve středu před půlnocí bojovat s přízraky vyřazení.

I španělský útočník Fernando Torres ví, že jeho týmu pořádně teče do bot. foto: ČTK/AP

"Přemýšlím, jak vyřeším sestavu. Udělám dvě tři změny, víc ne. Nesmím se unáhlit," prohlásil trenér Vicente del Bosque.

Je něco úplně jiného prohrát nešťastně se Švýcarskem (verze 2010) než prožít fiasko s Nizozemskem (verze 2014). Klid a koncentrace jsou přesně to, co teď Španělé potřebují, jenže nemají.

Úsměvy zmizely

Zdání možná klamalo, ale když včera dorazili do Ria, kde se na Maracaná odehraje klíčový zápas proti Chile, byla na nich patrná nervozita. Záložník Xavi zamračený, brankář Casillas hloubavý a ani stoper Piqué, který obvykle rozdává úsměvy na všechny strany, se neprojevil.

Svět do Španělů šťourá: "Teď už víme, proč váš král Juan Carlos abdikoval."

ČTĚTE K TÉMATU

Potupná porážka 1:5 s Nizozemskem se podepsala na náladě fanoušků. Najednou jako by z ulic Ria zmizeli. Čas od času narazíte na rudý dres, ale není to jako na začátku šampionátu, kdy španělská barva patřila k dominantním.

"Na zápase s Holanďany bylo pozitivní jen to, že to byla premiéra. Pořád žijeme a budeme bojovat o postup," tvrdí zkušený záložník Xavi.

Matematicky vzato mají úřadující šampioni stejnou šanci jako před čtyřmi lety, kdy se po úvodní porážce zvedli až k titulu. Ale upřímně, věříte tomu i letos?

Experti soudí, že španělský styl, přezdívaný titi-taka podle krátkých přihrávek, je přežitý. Ve srovnání s nizozemskou dynamikou okatě kulhal. Když se k tomu přidal nedůraz obránců a obrovská chyba brankáře Casillase, nastalo ve Španělsku zděšení.

"Rozhodně nebudu dělat radikální změny, na krátkém turnaji se to nevyplácí," reagoval trenér Del Bosque. Když odpovídal, nebyl podrážděný. Dobře věděl, jak se mu věcnost vyplatila před čtyřmi lety, kdy Španělsko dvakrát narazilo v přátelských zápasech. Během dvou měsíců prohrálo 1:4 v Argentině a 0:4 v Portugalsku. Zdálo se, že hegemonie končí, nakonec se však Španělé oklepali a obhájili titul mistrů Evropy.

Druhý zápas jako finále

Kapitán Iker Casillas hned po výbuchu s Nizozemskem promluvil v nešťastné kabině. Omluvil se za svou hrubku a vyhlásil: "Musíme zapomenout na první krok, který jsme pokazili. Zápas s Chile je pro nás jako finále celého mistrovství."

"Pokud nevyhrajeme, jedeme domů a následky budou brutální," přidal se záložník Cesc Fábregas.

Autor: