Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Češi ztrátu proti Kanadě nedotáhli, na MS končí poprvé bez bodu

Sport

  19:30aktualizováno  22:31
MINSK (Od našeho zpravodaje) - Čeští hokejisté prohráli na mistrovství světa v Minsku druhý zápas. Proti Kanadě sice předvedli solidní výkon a byli velmoci vyrovnaným soupeřem, fauly v útočném pásmu jim však neumožnili dosáhnout na body. Po velkém boji v závěru utkání podlehli soupeři 3:4.

Hráči Kanady se radují z gólu, vpravo je český reprezentant Tomáš Hertl. foto: ČTK

Češi měli ve třetí třetině splnit obtížný úkol: dohnat proti Kanadě tříbrankové manko. Přesto ho málem splnili. Góly Novotného a Hertla stáhli ztrátu na 3:4, další šance však už gólem neskončily.

Moment zlomu nastal v 35. minutě za stavu 1:2 pro Kanadu. Kovář se za kanadskou brankou snažil obrat kotouč beka Bieksu, jenomže hůl zvedl příliš vysoko, až do soupeřova obličeje. Z Bieksova rtu crčela krev a Kanaďané se domáhali trestu.

Za obvyklých okolností zní verdikt pokaždé stejně: dvě plus dvě minuty za vysokou hůl. Tentokrát však rusko-německá dvojice rozhodčích překvapila všechny kolem a poslala Kováře do šaten. Pět plus do konce utkání za sekání! Tak zněl jeho trest.

ON-LINE PŘENOS ZDE

"Bohužel jsem ho bouchnul do obličeje. Byla to moje chyba," řekl po utkání České televizi. Češi v pětiminutovém oslabení utrpěli těžké ztráty. Po chaotické scénce na brankovišti se z dorážky trefila osmnáctiletá kometa Nathan MacKinnon. A jen za dalších 17 sekund zvýšil Morgan Rielly střelou od modré čáry na hrozivých 4:1.

Brankář Jakub Kovář, který nastoupil ke svému první duelu na turnaji, v zápase předčasně skončil a přepustil branku Salákovi. Oba bratři Kovářové byli ze hry. "Strašně mně to mrzí. Musím se omluvit bráchovi i celému týmu. Takový faul je kravina," litoval zákroku Jan Kovář.

Kovářův faul, jenž byl sice ohodnocen příliš tvrdě, přesto o jeho existenci nebylo sporu, se ukázal jako klíčový okamžik jinak vyrovnaného zápasu. Češi do té chvíle byli mladému výběru Kanady důstojným protivníkem, a chvílemi ho i přehrávali.

Hlavně v úvodu duelu, v němž spustili ofenzivní bouřku. Sekáč po pěkném blafáku trefil tyčku, následná rána Novotného zase ťukla o horní konstrukci. A v 6. minutě nápor vyvrcholil gólem Červenky, jenž zprudka vypálil z přesné přihrávky Sobotky.

Trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička.

Kanaďané přes počáteční malátnost odpověděli velmi brzy. Za čtyři minuty se do puku opřel Ward a namířil nad Kovářovo rameno. Hra se postupně vyrovnala a Kanaďané se začali tlačit před českou branku, navíc tam působili zcela efektivně.

Hned zkraje druhé části se objevil sám před Kovářem Turris a přesnou ranou k tyči dostal Kanadu do vedení. Češi poté stále hýřili aktivitou, měli šance, ale příliš brzy přišel zmíněný zákrok Kováře a dlouhé, zlé oslabení, v němž dvakrát inkasovali.

Naději snesly do závěru zápasu slepené góly Hertla a Novotného v 53. minutě. Češi snížili na 3:4 a zamkli soupeře v jeho pásmu. Především Jágr s Hertlem měli blízko k vyrovnání, Reimera ovšem už nepřekonali. Slibný tlak ukončily další útočné fauly.

Rusové nedali Američanům šanci

Souběžně hrané utkání v Minsk areně se proměnilo v jednoznačnou záležitost. Rusové si do tabulky skupiny B připsali jednoznačné tři body, když zničili v atraktivním utkání výběr USA 6:1. Dvěma góly se na vítězství podílel Viktor Tichonov.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku: Skupina A

ČR - Kanada 3:4 (1:1, 0:3, 2:0)

Branky a nahrávky: 6. Červenka (Sobotka, Klepiš), 53. Novotný (Hudler), 53. Hertl (Jágr) - 10. Ward (Monahan, Huberdeau), 24. Turris (Read, Chimera), 37. MacKinnon (Ward, Ellis), 37. Rielly (Bieksa). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Bulanov - Raming (oba Rus.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 6:3, navíc Jan Kovář (ČR) 5 min. a do konce utkání: Využití: 1:2. Diváci: 6317.

ČR: Jakub Kovář (37. Salák) - Němec, Kindl, Vitásek, Ševc, Zámorský, Kolář II, Jordán - Jágr, Hertl, Rolinek - Červenka, Sobotka, Klepiš - Sekáč, Novotný, Hudler - Petružálek, Jan Kovář, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Kanada: Reimer - Bieksa, Garrison, Myers, Coburn, Gudbranson, Ellis, Rielly - Read, Turris, Chimera - MacKinnon, B. Schenn, Burrows - Kadri, Brouwer, Hodgson - Ward, Monahan, Huberdeau, Scheifele. Trenéři: Dave Tippett, Peter DeBoer a Paul Maurice.

SKUPINA B

Rusko - USA 6:1 (2:0, 4:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Kuljomin (Medveděv, Anisimov), 19. Ovečkin z trest. střílení, 21. Tichonov (Ovečkin, Plotnikov), 30. Kuzněcov (Dadonov), 32. Plotnikov (Tichonov), 40. Tichonov (Ovečkin) - 21. Abdelkader (Petry). Rozhodčí: Jeřábek, Šindler (oba ČR) - Carlson (Kan.), Dehaen (Fr.). Vyloučení: 8:6. Bez využití. Diváci: 14.124.

Autor: