21. prosince 2017 7:37 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Štědrovečerní večeře s asijským šmrncem. Zkuste si vyzdobit stůl podle šéfkuchaře

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse

Láká vás představa netradiční štědrovečerní večeře a máte rádi asijskou kuchyni. Zkuste podle jednoho z nejlepších českých šéfkuchařů spojit českou klasiku s asijskými surovinami. Tady je návod přímo od šéfkuchaře Zdeňka Křížka.

Grilované mušle svatého Jakuba, květák miso, mořské řasy kaiso

  • Mušle svatého Jakuba (scallops)
  • 1ks citronové trávy
  • 1 ks květáku
  • 3 lžíce miso pasty
  • 1 l smetany
  • 1 hrst řasy kaiso
  • Květák 1ks

Postup: Očištěné mušle scallops lehce osušíme na papírovém ubrousku a ogrilujeme z obou stran. Z každé strany 1 minutu. V průběhu grilovaní přidáme 1 pol. lžíci másla a překrájenou citrónovou trávu.

Květák rozpůlíme a na mandolíně pomalu krájíme na tenké plátky, které vložíme na pečící papír z obou stran. Ztížíme mezi dva pečící plechy a vložíme do předem rozpálené trouby při teplotě 160 °C – 15 min. Poté odklopíme a necháme dosušit v křupavé chipsy.

Květák, co nám zbyl, překrájíme na jemné kousky, které orestujeme na sucho v předem rozpáleném hrnci do zlatova. Poté přidáme miso pastu, promícháme, přilijeme smetanu a prováříme 30 min. do změknutí. Poté vymixujeme v jemné pyré.

Mořské řasy Kaiso vložíme do misky, podlijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. Poté slijeme přes jemný cedník a lehce osušíme na ubrousku.

Servírování: Mušle svatého Jakuba servírujeme s květákovým pyré a řasami Kaiso. Celý pokrm doplníme chipsem z čerstvého květáku a uzeným popkornem.

Konfitovaná křepelka, dvoubarevná mrkev, kaštanové ragú s granátovým jablkem

  • 4 ks křepelky
  • 3 ks žluté mrkve
  • 3 fialové mrkve
  • 1 granátové jablko
  • 3 lžíce Edamame fazolí
  • 5 ks předvařených vyloupaných kaštanů
  • 1 černý kořen
  • 250 g másla
  • 1 svazek tymiánu

Postup: Křepelku vykostíme a jednotlivé kousky osolíme a vložíme do předem upuštěného másla s tymiánem. Celý konfit vložíme do předem rozpálené trouby při teplotě 135 °C – 10 min. V polovině konfitování přidáme nakrájený černý kořen na kolečka.

Fialovou a žlutou mrkev vložíme do pekáče na sůl. Poté pečeme v předem rozpálené troubě do měkka. Ideální je teplota 170 °C. Doba závisí na velikosti jednotlivých kusů mrkve.

Po upečení přiklopíme alobalem, aby se nám jednotlivé kusy mrkví zapařily. A šly lehce oloupat. Po oloupání jednotlivé kusy mrkve vložíme do mixéru a vymixujeme v jemné pyré. Do misky vložíme jadýrka granátového jablka, fazolky Edemame a překrájené kaštany. Promícháme lžící a ihned servírujeme.

Servírování: Konfitovanou křepelku servírujeme s pyré z dvoubarevné mrkve a ragů z granátového jablka, kaštanů a fazolí Edemame. Celý pokrm můžeme dodekorovat osmaženou dvoubarevnou mrkví a slupkami černého kořene.

apeAlena Pecháčková
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!