Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sushi s vysočinou

Česko

Zpráva o českém vkusu

Nevím, jestli je pro jídlo dobrou vizitkou, že běhá, v dřívějších dobách se tak označovaly pochoutky, které se bakterie chystaly odnést na svých zádech k popelnici, ale věren důvěře v pokrok, normy Evropské unie a japonský smysl pro pořádek jsem se usadil v podniku Running Sushi (doslova: Běžící nebo Běhající sushi) v jednom z pražských nákupních středisek.

A skutečně, na pohyblivém pásu kolem mě začaly v nekonečné řadě proudit různě zbarvené talířky a na nich – tu maki sushi, sashimi, nigiri, chirashi, temaki sushi a čert ví, jak se to všechno jmenuje. Krevety a mořské řasy na pohyblivém pásu lákaly a já po nich v pravidelném rytmu chňapal a připadal si v tu chvíli jako Chaplin.

Ano, tohle je ta správná moderní doba!

A pak se objevila!

Zelenkavá miska a na jejím dně dva kousky – zřejmá variace na druh nigiri sushi: váleček rýže přikrytý však místo syrovou rybou, avokádem nebo vejcem několika kolečky české vysočiny (druh imitace alespoň takto identifikoval fotograf LN Zatorsky, který se v salámech vyzná).

Má ruka nezadržitelně přemístila podivný gastronomický útvar na stůl. Jídelní hůlky jej obezřetně prozkoumaly a já si vzápětí představil šílený výraz Japonce, který náhodou zabloudil do pražského nákupního centra a nyní je konfrontován s českou uzeninou.

Zřejmě by se optal personálu: Copak je to?

A personál – ač očividně asijského původu – by jeho slovům nerozuměl. Neumí japonsky.

Tenhle Japonec by zřejmě očekával vysvětlení, že jde o krajovou specialitu z nějakého hodně vzdáleného a zapadlého ostrova císařství, nedej bože z Kuril, které od světové války ovládají Rusové a staré zvyky se tam protly s přivandrovalým hlupáctvím věčně opilých Slovanů.

Kdepak.

To si jen český duch – veden Babicovým heslem, když nemáš parmazán nastrouhej do toho kolínskou cihlu – podmanil další světové jídlo. A já přiznávám, že omámen odvahou, s níž si zdejší gastronomie podmaňuje svět, ukryl jsem zelenkavou misku pod svetrem a vynesl do redakce LN k vyfocení.

Jistě, je to morálně zvrhlé, pořád však méně než vyrábět sushi z vysočiny a nutit japonské turisty k harakiri.

Autor: