Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Sváteční sněhově bílý dort s vánoční náladou

Jídlo

  6:41
Pokud letošní Vánoce nebudou bílé, můžete si sněhobíle a slavnostně ozdobit třeba dort. Na vánoční svátky dort na stůl bezpochyby patří. Je jen otázka, pro jaký se rozhodnete.

Sváteční vánoční dost foto: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz

Především jeho příprava a zdobení by neměla stát mnoho úsilí a měl by být co možná nejdéle krásný a vláčný, aby se dal servírovat po celé sváteční období. Takže co jiného připravit než báječně jednoduchý ořechovo-mrkvový dort s cukrovou polevou.

Vyměňte šlehačku za cukrovou polevu

Zářivě bílá cukrová poleva udělá větší efekt než šlehačka. Ta je sice krásně nadýchaná, ale jen chvilku. Ledová poleva nejen připomene možná trochu stesku po chladivém počasí, ale hlavně: dort bude stále vypadat jako právě dokončený. Tajemství cukrářů v opravdu sněhobílé polevě tkví v přidání kapky modrého potravinového barviva. Podle mého názoru i tak našlehaná cukrová poleva je jak čerstvě padlý sníh.

Sváteční vánoční dost
Struktura mrkvového dortu
Oslavte Vánoce sněhobílým dortem
Cukrovou polevu vyšlehejte mixérem

Vyměňte piškot za vánoční ořechovo-mrkvový korpus

Korpus plný ořechů, hnědého cukru a voňavé skořice, zázvoru a muškátového oříšku při pečení nádherně voní a navodí vám pravou vánoční atmosféru. Kdo se obává, že korpus je částečně mrkvový, může být v klidu, mrkev není rozhodující chutí, tou jsou především ořechy. A pokud si chcete dopřát o Vánocích luxusnější chuti, použijte plně nebo částečně ořechy pekanové.

Nic složitého na přípravu, suroviny jen přesně odměřte

Ořechovo-mrkvový korpus má svoje nepochybné výhody. Především se velmi dobře a rychle připravuje, tedy žádné velké šlehání vajec ani cukru, všechny suroviny se jen zamíchají. Pečení je pozvolné, taže musíte počítat nejméně s hodinou. A po vystydnutí už jen zdobíte. Dort hlavně zůstává dlouho vláčný a voňavý.

Vánoční ořechovo-mrkvový dort

Na korpus:

  • 310 ml rostlinného olejte, nejlépe kvalitní slunečnicový nebo s máslovou příchutí
  • 460 g hladké mouky
  • 2 sáčky prášku do pečiva
  • 4 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička směsi mletého hřebíčku a muškátového oříšku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 520 g mrkve
  • 6 vajec
  • 460 g světlého hnědého cukru
  • kůra z jednoho pomeranče
  • 200 g ořechů, nejlépe vlašských, ale můžeme smíchat s pekanovými nebo použít poze pekanové

Na cukrovou polevu:

  • 4 bílky
  • 900 g moučkového cukru
  • 1 lžíce citrónové šťávy

Postup: Nejdříve si připravíme dvě dortové formy o velikosti 20 cm v průměru. Dno vyložíme papírem na pečení a strany formy lehce potřeme tukem. Předehřejeme troubu na 160 °C. Do větší mísy přesijeme mouku, smícháme s práškem do pečiva a přidáme koření. Oloupeme a nahrubo nastrouháme mrkev.

Struktura mrkvového dortu

Ořechy velmi nahrubo nakrájíme nožem, odměříme cukr a vše i s mrkví smícháme s moukou. Přidáme lehce rozšlehaná vejce a olej a vše ručním mixérem nebo vařečkou smícháme. Směs rozdělíme do obou dortových forem a dáme péct asi na 1 hodinu. Zkoušíme špejlí, zda je dost upečený, špejle musí být úplně suchá. Vyndáme a necháme ve formě asi 5 minut a pak přendáme na mřížku a necháme úplně vystydnout.

Poleva a dekorace

Mezitím si připravíme polevu na potření dortu. Ve velké míse smícháme bílky a moučkový cukr a nejlépe elektrickým mixérem s kulatou metlou mícháme, dokud nebude směs tvořit špičky. Přidáme citrónovu šťávu, aby poleva byla vláčná a polevu zašleháme.

Cukrovou polevu vyšlehejte mixérem

Vychladné dorty slepíme nejlépe pomerančovou nebo meruňkovou zavařeninou. Poté už jen zdobíme. Sněhovou polevu aplikujeme širokým nožem na dort a necháme usadit. Pokud chceme tvořit dekoraci, pak z malého množství máslového těsta, které připravíme z 175 g mouky, 1 a půl lžíce moučkového cukru, 75 g másla a 1 žloutku a 3 lžic studené vody. Těsto necháme v ledničce odpočinout. Vyválíme placku a vykrajujeme stromečky různých velikostí. Upečeme do růžova při 175 °C a necháme zchladnout. Stromečky usadíme na ještě ne úplně ztuhlou ledovou polevu. Ať vám cukrová poleva evokuje třeba právě zasněženou sjezdovku!

O autorce

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. www.tastejourney.cz

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...