8. listopadu 2017 6:18 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Svatomartinská husa podle šéfkuchaře? Přidejte datle a celerové pyré

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 3Diskuse
Husí stehno (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Husí stehno (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Ateliér Kalina jako každý rok připravuje svatomartinské menu, které se těší velké oblibě. Menu obsahuje jak tradiční, tak i moderní prvky vysoké gastronomie. A jak ji připravit? Podívejte se na recept šéfkuchaře Petra Hajného.

Husí prso s celerem a datlemi


Husí prso

  • 640 g  husích prsou
  • 500 g cukru
  • 325 g soli
  • bobkový list čerstvý
  • snítka rozmarýnu

Husí prso očistíte, nařežete kůži a marinujete 2 hodiny ve směsi ze soli a cukru, kterou rozmixujete s oběma bylinkami. Pak opláchnete a pomalu pečete na pánvi a přelíváte vypečeným tukem tak, aby kůže byla zlatavá a křupavá

Celerové pyré

  • 1 celer
  • 200g másla
  • 1 snítka tymiánu
  • 100ml drůbežího vývaru
  • sůl
  • bílý pepř

Oloupaný celer nakrájíte na kostičky a pomalu dusíte na másle cca 20min. Přilejete vývar, smetanu, snítku tymiánu a svaříte do krémova. Následně všechno rozmixujete do hladkého pyré

Celerová raviola

  • ½ menšího celeru
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 pomeranč
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • sůl

Celer nakrájíte na mandolíně na tenká kolečka a spaříte je v horké vodě. Zbytek celeru a řapíkatý celer nakrájíte na malé kostičky, spaříte v horké vodě a dochutíte zakysanou smetanou, šťávou a kůrou z pomeranče a nasekanými lístky řapíkatého celeru. Celerovým salátem naplníme plátek celeru a vytvoříme raviolu.

Datle

  • 4 čerstvé datle
  • 100ml husího vývaru
  • 50g másla

Oloupané a vypeckované datle prohřejeme ve vývaru, do kterého nejdříve zašleháte studené máslo

Omáčka

  • 2 l husího vývaru
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks petržel
  • 150 g řapíkatého celeru
  • ½ celeru
  • tymián snítka
  • 100g másla
  • 20 ml Grand Marnier
  • 1ks pomeranč

Ze zeleniny uděláte polotmavý základ, zalijete husím vývarem, zavaříte a necháte táhnout 4hodiny, vycedíte a svaříte na 3dcl, dochutíte grand marnierem, šťávou z pomeranče a zašleháte studené máslo

Lidovky.cz
  • 3Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.