Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Svatomartinská husa s hruškou a pastinákem. Jak na ni, poradí šéfkuchař

Jídlo

  6:56
Ke svatomartinským hodům, které jsou právě v plném proudu, neodmyslitelně patří pečená husa, kaldoun a svatomartinské víno. Jak si husu co nejlépe a nejzajímavěji připravit doma poradí šéfkuchař restaurace hotelu Unic Petra Šmrha.

Svatomartinská husa podle šéfkuchaře Petra Šmrhy foto: Hotel Unic

Pečená husí prsa, pastinák, hruška, consommé z červeného zelí, mák

  • 800g husích prsou
  • 200g pastinák
  • 200g hrušek 
  • 100 g červeného zelí
  • 20 g mletého máku
  • černý pepř
  • badyán
  • bobkový list
  • 5 dcl mléka
  • 1 dcl oleje
  • 150 g másla 
  • 2 dcl suchého červeného vína
  • cukr
  • sůl

Pečená husí prsa
Maso pečlivě omyjte a osušte a osolte. Troubu rozehřejte na 170 C. Na rozehřáté pánvi bez tuku začněte opékat prsa kůží dolů do zlatova. Opečte ze všech stran. V průběhu pečení slijte vyškvařené husí sádlo. Přidejte snítku rozmarýnu. Husí prsa vložte do rozehřáté trouby. Pečte zhruba 25 minut. Maso vyjměte z trouby, zakryjte alobalem a nechte odpočinout, aby zůstala šťavnatá.

Pastinákové pyré
V hrnci rozehřejte olej s částí másla, přidejte oloupaný, na kostky nakrájený pastinák, osolte, opepřete a orestujte do zlatova, Podlijte mlékem a vařte do měkka. Vše rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Dochuťte solí a zašlehejte máslo.

Karamelizované hrušky
Hrušky oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na klínky. Opečte na másle, přidejte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Hrušky posypte mletým mákem.

Červené zelí
Zelí nakrájejte, podlijte vodou, přidejte badyán, sůl, pepř, cukr a červené víno. Povařte a přeceďte.

Rada šéfkuchaře

Husí prsa jsou relativně suchá část masa a proto je ideálním stupněm propečení medium rare tedy středně propečená. Toho dosáhneme tak, že maso by ve svém centru mělo mít teplotu mezi 54-56 C. Teplotu můžeme kontrolovat vpichovým teploměrem.

Autor:
Témata: Husa, hruška, máslo, Unic

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!