Svatomartinské hodování
Vybrané restaurace v Českém Krumlově nabízejí na Svatomartinské hodování nejen Svatomartinské víno nebo husu. Oslavy vyvrcholí zahradní slavností vína, kde si můžete vychutnat vína z česká i zahraničí ve spojení s místními sýry a uzenářskými specialitami.
Husí pochod
Často se o ní hovoří jako o nejlepší svatomartinské huse v Praze. Restaurace Selský Dvůr si i letos připravila pochoutky podle originálních receptur. K husám se budou podávat pravé slovenské domácí lokše, bílé i červené zelí a nebude chybět ani několik druhů domácích knedlíků.
Svatomartinský přípitek v Botanické zahradě
V neděli na svátek sv. Martina přesně v 11:11 se na vinici sv. Kláry již tradičně poprvé otevřou lahve s letošním Svatomartinským vínem. Svatomartinský přípitek mladými víny patří i dnes k oblíbeným zvykům. Ke svátku sv. Martina, a k mladým vínům obzvláště nejlépe hodí pečená husa, kaldoun a další podobné delikatesy, i ty zde budou k dostání.
Svatomartinská husa podle šéfkuchařů. Přinášíme tři recepty |
Svatomartinský Mikulov
Od 9. listopadu probíhají v Mikulově oslavy, které každoročně připomínají svatomartinskou tradici. Můžete se těšit na gastronomické zážitky, které nabídnou mikulovské restaurace, vinotéky a hotely formou speciálního svatomartinského menu a ochutnávkami mladých vín. Během svatomartinských oslav budou také mimořádně zpřístupněny historické památky.
Husa trochu jinak
Svatomartinská husa je na talířích pražská restaurace V Zátiší doplněna o další tradiční podzimní suroviny. Vybrané menu si lze navíc vychutnat nejen na svátek svatého Martina, ale po celý měsíc. Těšit se tak můžete na husí variace s terinou z bílého zelí, bramborovou kaší a omáčkou s černým rybízem. Na neděli si pak restaurace připravila i specialitu - svatomartinský brunch.
Dopolední hody
Svatomartinský brunch si připravila i další pražská restaurace Žofín Garden. Sváteční menu si můžete vychutnat společně s vybranými svatomartinskými víny. A co se bude podávat? Pěna z husích jater, pečené cibulky, konfit z pečených švestek, žitný toust, redukce z portského vína, kaldoun a také svatomartinské podkovy.
Husa jako od babičky
Na husích specialitách si můžete pochutnat i v průhonické restauraci Babiččina zahrada. Potrpí si zde na staročeské recepty, takže si můžete pochutnat na husím kaldounu, paštice, ale i huse podle originální receptury.
Husí hody v podzemí
Dozlatova vypečená svatomartinská husa a mladá vína můžete ochutnat také v unikátním labyrintu historických vinných sklepů. Gastronomické speciality Valtického podzemí, to je zážitková martinská podzemní turistika.