Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Svatomartinské slavnosti vrcholí. Jaká jídla se k mladému vínu hodí?

Jídlo

  16:41aktualizováno  16:49
BRNO - Na svatého Martina si podle tradice mohou milovníci vín poprvé připít letošním vínem. Mladých vín pod jednotnou značkou Svatomartinská letos na předvánoční trh míří i přes nižší úrodu rekordní množství - téměř milion lahví.

Svatomartinské víno 2009 foto: Reprofoto

Největší košt v zemi začíná 11. listopadu v 11:00 na brněnském náměstí Svobody, menší ochutnávky se budou konat i v dalších českých městech. Vůbec poprvé se ve stejný den objeví také na Slovensku.

Tradice Svatomartinského vína prý vychází už z 18. století. Šlo však spíše o lokální záležitost některých vinařských oblastí. Vinařský fond ČR tuto známku koupil před třemi lety od vinaře Jiřího Kopečka z Valtic a začal ji prosazovat po celé republice. Počet vinařů, kteří mají o společnou propagaci mladých vín zájem, od té doby neustále roste. Letos o ni požádalo 97 firem, loni jich bylo 83, předloni 67 a o rok dříve 58.

Jaká jídla se hodí k letošnímu svatomartinskému vínu?

Předkrmy:

• Husí játra s mandlí a zeleným jablíčkem (Svatomartinské bílé z odrůdy Müller Thurgau)
• Přesňáky maštěné husím sádlem (Svatomartinské červené z odrůdy Modrý Portugal)
• Gurmánská husí jatýrka s mandlemi a marinovanými hrozinkami v koňaku (Svatomartinské červené z odrůdy Modrý Portugal nebo Svatovavřinecké)

Hlavní menu:

• Pečená husa s dušeným krouhaným bílým a červeným zelím, houskovým a bramborovým knedlíkem (Svatomartinské červené z odrůdy Svatovavřinecké)
• Pečená husa s povidlovou omáčkou, vlašskými ořechy a houskovým knedlíkem (Svatomartinské červené z odrůdy Svatovavřinecké)
• Pečená husa s mandlovou nádivkou (Svatomartinské bílé z odrůdy Veltlínské červené rané)
• Pečená husa s restovaným játry a bylinkovým bramborem (Svatomartinské bílé z odrůdy Veltlínské červené rané nebo Müller Thurgau)
• Pečená husa s přesňáky (všechny druhy Svatomartinského vína)
• Pečený candát plněný husími jatýrky s bylinkovou omáčkou (Svatomartinské rosé jak ze Svatovavřineckého tak i z Modrého Portugalu)
• Losos filet s pikantní krustou, čerstvou brokolicí a sezamovými chipsy z listového těsta (Svatomartinské bílé z odrůdy Veltlínské červené rané nebo Müller Thurgau)

Sladké menu:

• Martinské rumové koláče s tvarohem
• Moravské přesňáky po sladku plněné mákem přelité povidly
• Moravský švestkový koláč s drobenkou
• Nakládaná hruška ve víně plněná ořechovou náplní (Svatomartinské červené z odrůdy Modrý Portugal)

Menu doporučuje Národní vinařské centrum.

O lehká a svěží ovocitá vína, tuzemskou obdobu slavnějšího francouzského beaujolais, mají stále větší zájem i milovníci vín. V minulých letech se jich na koštu i přes deštivé počasí sešlo kolem 2000. Mladá vína jsou určena k rychlé spotřebě, na pultech obchodů a lednicích spotřebitelů by neměla zůstat déle než do Velikonoc.

"Ovocité aroma doplňují šťavnaté kyselinky. Ty dodávají vínu ceněnou svěžest. Ve vínu tak lze najít jemnou chuť grapefruitu, pomeranče, banánu, hrušky, švestky nebo višně. Některá vína, zvláště bílá a růžová, mohou po nalití do sklenice jemně perlit, což je běžné a chuť a vůni to jenom zvýrazní," řekl hlavní sommeliér Národního vinařského centra Marek Babisz.

Podle Babisze se mladá vína hodí k tradiční české a moravské kuchyni. "Bílá a růžová vína můžeme podávat jak k rybám jako jsou candát a losos, tak k propečené husičce. Červené Svatomartinské bych doporučil spíše k vydatnějším jídlům, nebo k pokrmům se švestkovou či povidlovou omáčkou," dodal Babisz.

Oficiální akce se nebudou konat pouze v Brně a Bratislavě. Například na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti budou mladá vína křtít, v Židlochovicích na Brněnsku zase před kostelem Povýšení svatého kříže světit.

Autoři: ,