Minulý týden se objevil na oficiálním švédské twitterovém účtu provokativní příspěvek: „Švédské masové koule jsou ve skutečnosti založeny na receptu, který přivezl král Karel XII. z Turecka na začátku 18. století. Držme se faktů!“
Švédské masové koule jsou nejvýraznějším symbolem místní gastronomie a Švédové je považují za své národní jídlo.
„Celý můj život byl lež...“
Skutečnost, že tradiční recept vlastně původně vychází z turecké kuchyně vyvolal na sociálních sítích řadu vesměs pobavených reakcí. „Celý můj život byl lež...“ komentoval příspěvek švédský uživatel. „Nebuď na sebe tak tvrdý! Je čas na nový začátek!“ odpověděl mu správce oficiálního twitterového účtu Švédska.
Turečtí uživatelé přijali zprávu s radostí „Jsem Turek a miluji švédské masové koule. Děkuji za vaši upřímnost,“ napsal jeden z nich.
Ve světe se pokrm stal notoricky známým především díky nábytkářské firmě IKEA, která masové koule tradičně vede jako vlajkovou loď svého občerstvení. Jídlo tak mohou nakupující ochutnat po celém světě od Hong Kongu po Venezuelu.
Nejde jen o Švédsko
Otázka původu tradičních pokrmů se netýká pouze Švédska. Řada národních jídel pochází z jiných regionů, než s jakými je dnes všeobecně spojována. Za zmínku stojí například croissant, který se z Vídně dostal do Francie až v 19. století. Kořeny amerického hamburgeru zase sahají do Německa.