Letos se podle dostupných zpráv máku urodilo méně, někde snad vůbec ne, za což může dlouhotrvající sucho v oblastech, kde se mák u nás pěstuje. Existuje však jiná kombinace, která je stejně dokonalá: švestky a lískové ořechy. Vyzkoušejte!
Šťavnaté švestky schované v třeném koláči
Upéct tento koláč mě napadlo v okamžiku, kdy moje kamarádka Alicia přinesla čerstvě upečený koláč se švestkami a mákem, kdy švestky byly doslova zakleté v těstu. Chuť však byla fajnová, švestky totiž dodaly koláči šťavnatost a vláčnost. Víme však, že je vždy dobré švestky s něčím zkombinovat a mák se nabízí jako ideální spojení.
O autorceDagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky.Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz. |
A pokud nemáte doma mák nebo chcete změnu, sáhněte po lískových ořeších. Vznikne tak rustikální koláč nejen co do chutí, ale i co do vzhledu. Použijte třtinový cukr a lískové ořechy příliš neloupejte. Navíc tento koláč je pro všechny netrpělivé gurmány, můžete ho totiž konzumovat i teplý a na rozdíl od jiných těst vás žaludek bolet nebude.
Lískové ořechy do těsta i na ozdobu
Zapomeňme na chvilku na kynutá těsta a dopřejme si těsto třené, kde část mouky nahradíme ořechy. Dodají těstu zvláštně voňavých a více kořeněných chutí a ke švestkám se báječně hodí.
Pokud jsou švestky kyselejší, je nutné je trochu posypat třtinovým cukrem, který necháme mírně vsáknout do švestek. Vzhledem k třenému těstu švestky zůstanou ukryté a my si můžeme koláč lískovými ořechy ještě nazdobit. Nakonec málokdo by čekal, že v kousku třeného ořechového koláče jsou švestky, tedy koláč i s překvapením. O šťavnatost tohoto koláče je tudíž zaručeně postaráno. Servírujte jak teplý, tak vlažný, třeba i s kopečkem vanilkové zmrzliny. Zmrzlina zastoupí onu pověstnou třešničku na dortu.
Švestkový koláč s lískovými ořechy
Na těsto:
- pro hlubší kulatou formu 28 x 11 cm
- 700 g švestek
- 300 g másla lehce změklého
- 300 g tmavého třtinového cukru
- 4 vejce velikosti M
- kůra a šťáva z jednoho citrónu
- 150 g hladké mouky, nejlépe pro dortová těsta
- 1 prášek do pečiva
- 100 g jader lískových ořechů
- 3 lžičky rumu nebo brandy (možno vynechat)
Na ořechovou ozdobu:
- 30 g másla
- 80 g lískových ořechů
- 2 lžíce tmavého třtinového cukru
- 2 lžičky mleté skořice
Nejdříve si rozehřejeme troubu na 190° C. Omyjeme švestky, rozpůlíme je a vyjmeme pecky. Švestky klademe na talíř a posypeme je 2 lžícemi hnědého třtinového cukru, zakapeme lehce rumem a necháme chvilku nasáknout.
Vymažeme si zapékací kulatou koláčovou formu máslem a vysypeme ji hrubou moukou. Připravíme si sypké suroviny do jedné mísy; odvážíme si mouku, přidáme prášek do pečiva a lískové ořechy, které i se slupkou v mixéru rozsekáme na jemno. Vše lehce promícháme a dáme zatím stranou.
Do kuchyňského robotu dáme šlehací metlu a nejdříve utřeme máslo s cukrem do pěny. Postupně přidáváme po jednom celá vejce. Pokud by těsto mělo tendenci se srážet, přidáme lžíci mouky s ořechy. Nakonec přisypeme celou sypkou směs, přidáme citrónovou kůru a šťávu už jen lehce spojíme. Těsto přendáme do připravené formy, uhladíme a poklademe hojně rozpůlenými švestkami. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme 25 minut.
Mezitím si připravíme ořechovou ozdobu. V malém kastrůlku rozehřejeme máslo s cukrem a skořicí a stále mícháme. Nesmí se spálit, takže jakmile je máslo rozpuštěné, odstavíme kastrůlek z plotny a mícháme, dokud se cukr částečně nerozpustí. Dáme stranou. Připravíme si lískové ořechy, které jen krátce opečeme na sucho na pánvi a jakmile vystydnou, rozpůlíme je.
Vyndáme částečně upečený koláč, který má již hladký povrch, protože švestky klesnou do těsta. Na povrch koláče dáme lískové ořechy a zakapeme připravenou máslovou směsí s cukrem a skořicí. Dáme zpět do trouby, snížíme teplotu na 175° C a už jen dopékáme asi 20 - 25 minut. Vyzkoušíme párátkem nebo špejlí, zda je těsto upečené. Vyndaný koláč necháme chvíli usadit a podáváme ještě teplý. Nejlépe se k teplému koláči hodí kopeček vanilkové zmrzliny.