Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

1000 dolarů za léčení zlaté rybky. Dokumenty svědčí o Janukovyčově hýření

Svět

  9:08
KYJEV - Svítidla za desítky milionů eur. Převody značných částek. Seznamy kriticky píšících novinářů... V neděli se objevily další důkazy zhýčkaného života sesazeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče i jeho paranoie. Zatímco parlament hlasoval o předání jeho nákladné soukromé nemovitosti - včetně golfového hřiště, soukromé zoo a sbírky aut - do rukou státu, probírali se novináři sbírkou dokumentů, které se někdo chvatně snažil zlikvidovat v době, kdy v sobotu protestující obsadili sídlo po Janukovyčově útěku.

Luxusní rezidence prezidenta Janukovyče. foto: Reuters

Tisíce Ukrajinců stále proudí do gargantuovské rezidence asi 15 kilometrů od Kyjeva a obdivují nádheru na 140hektarovém pozemku včetně nevkusných budov přeplácaných zlatem a mramorem, až po antilopy v zoologické sbírce.

Zatímco opoziční aktivisté sídlo střežili, aby zabránili rabování, tým ukrajinských novinářů se neúnavně probíral nalezenými dokumenty, aby našel důkazy možné korupce či neskutečného utrácení. Dokumenty, z nichž některé byly částečně spálené, se našly ve vodní nádrži Janukovyčova bývalého sídla.

"Bylo jasné, že lidé, kteří toto místo opustili, neměli dost času, aby všechny dokumenty spálili, a proto je hodili do vody," řekl agentuře AFP novinář deníku Kommersant Ukraine Sergej Sidorenko.

Divoká extravagance

Tyto dokumenty vykreslují živý obrázek divoké extravagance v Janukovyčově domě; soukromí svrženého ukrajinského prezidenta bývalo přísně střeženým tajemstvím. Mezi horami informací Sidorenko našel dokument, který stanovuje náklady na jednu z mnoha budov na rozlehlém pozemku na 70 milionů dolarů.

VÍCE ZDE:

Další dokumenty ukazují poměrně nezvyklé způsoby utrácení. Novinář v angličtině vycházejícího deníku Kyiv Post umístil na Twitter účet za zlaté lustry v hodnotě 30 milionů eur, zatímco další účet na 1000 dolarů byl za lékařskou péči o zlatou rybku.

Na internetových stránkách listu Pravda Ukrajiny se objevily dokumenty stvrzující převod více než 1,2 milionu dolarů za nábytek do jednoho z domů a zhruba 10 000 dolarů utracených jen za tabulky se jmény pro zvířata v zoo.

Extravagantní utrácení ještě nemusí prokazovat korupci, ale rozhodně vyvolává pochybnosti, protože Janukovyčův oficiální roční plat prezidenta byl zhruba 100 000 dolarů.

Více usvědčující jsou pak dokumenty o převodu částek v hodnotě milionů dolarů od jednotlivců na místní bankovní účty, což je podle Sidorenka na Ukrajině nelegální.

Seznamy novinářů

Další dokumenty, které zveřejnila Pravda Ukrajiny, obsahují seznamy novinářů bojujících proti korupci a za větší průhlednost prezidentských financí.

Zatímco pokračuje odhalování nových a nových skutečností, diskutují lidé o tom, co by s rozlehlým komplexem mělo být dál. Podle obyvatel Kyjeva by se mohl změnit na sirotčinec, sanatorium nebo muzeum na památku protestujících zabitých při demonstracích, které nakonec přiměly Janukovyče uprchnout.

Autoři: ,