Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

6000 nouzových volání, ulice se mění na řeky. Nad Houstonem už zachraňuje 22 vrtulníků

Svět

  7:55aktualizováno  15:58
HOUSTON/PRAHA - Houstonské úřady obdržely kvůli tropické bouři Harvey 6000 volání a zachránily více než 1000 lidí. Informoval o tom starosta texaského města Sylvester Turner. Mnozí ze zachráněných uvízli na střechách svých domů nebo v podkroví. Národní meteorologická služba z noci na pondělí pro Houston a okolí vyhlásila nebezpečí dalších záplav. Harvey zeslábl z hurikánu na tropickou bouři už během soboty.

V noci na pondělí bylo v americkém státě Texas vydáno upozornění na hrozbu dalších záplav pro město Houston a jeho okolí. foto: ČTK

Houstonská policie a hasiči podle Turnera k 17:00 místního času (k půlnoci SELČ) obdrželi zhruba 6 tisíc nouzových volání a více než tisícovku lidí zachránili. Starosta zatím potvrdil jedno úmrtí, a sice ženy, která v sobotu večer vystoupila ze svého automobilu, když vjela do zaplavené ulice.

Turner řekl, že lidi uvázlé na střechách domů úřady hledají s pomocí 22 vrtulníků, z nichž 16 poskytla Pobřežní stráž. Kromě toho město nasadilo na záchranu 35 člunů a 93 nákladních automobilů.

Normálně důstojník houstonské policejní zásahové jednotky Daryl Hudeck zatýká nebezpečné zločince. Dnes má jiné povinnosti.

Úřady lidem doporučují, aby vylezli na střechy a mávali prostěradly nebo ručníky, aby tak na sebe upozornili. Lidé nemají zůstávat v podkrovích.

Voda, kterou tropická bouře zaplavila čtvrté největší město USA, vyhnala na střechy svých domů nebo vyvýšená místa tisícovky lidí. Starosta přitom nenařídil evakuaci, což v neděli večer obhajoval s tím, že to bylo v zájmu bezpečnosti obyvatel.

Velkou část Houstonu zaplavila šedo-zelená voda a ulice se proměnily v řeky, po nichž se proháněly čluny záchranářů a kajaky a kanoe místních obyvatel. Záchranářům pomáhají dobrovolníci.

Bouře zatím postihla zhruba čtvrtinu obyvatel státu Texas, tedy 6,8 milionu lidí v 18 okresech. Potvrzeny jsou dva mrtví.

28.srpna 2017 v 00:33, příspěvek archivován: 28.srpna 2017 v 08:09

VIDEO: Video from Coast Guard during search and rescue operations in Houston; Houston 911 received 56,000+ calls from 10pm Saturday to 1pm Sunday https://t.co/2OA47lM2rF

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Video from Coast Guard during search and rescue operations in Houston; Houston 911 received 56,000+ calls from 10pm Saturday to 1pm Sunday https://t.co/2OA47lM2rF

Pohyb tropické bouře harvey

Silný déšť, který v americkém státě Texas provází tropickou bouři Harvey, se přesune od Houstonu na jih, ale v příštích dnech se může stočit znovu na sever a východ. Uvedli to v pondělí meteorologové, podle nichž se situace do poloviny týdne nezlepší.

Bouře, v niž se změnil hurikán Harvey, se stáčí nad Mexický záliv, kde ale podle předpovědí nabere další vlhkost a přes Galveston se vrátí nad obydlené oblasti.

V pondělí také prezident Donald Trump kvůli bouři Harvey vyhlásil stav nouze v americkém státě Louisiana. Informoval o tom v prohlášení Bílý dům.

Trump tak schválil žádost guvernéra Louisiany Johna Bela Edwardse, který o pomoc požádal v neděli, s tím že blížící se silné deště představují vážné nebezpečí pro životy občanů. Podle předpovědí se očekává, že zejména na jihozápadě Louisiany by mohlo spadnout až 50 centimetrů srážek.

„Tato přírodní katastrofa je tak závažná a takového rozsahu, že přesahuje možnosti místní vlády a státu Louisiana,“ uvedl Edwards.

Stav přírodní katastrofy se zatím týká pěti oblastí na jihozápadě Louisiany: Beauregard, Calcasieu, Cameron, Jefferson Davis a Vermillion, ale může být dále rozšířen. Opatření umožňuje, aby pomoc v oblasti koordinovala Federální agentura pro řešení krizových situací (FEMA), a aby bylo až 75 procent některých nouzových opatření placeno z federálních zdrojů.

Zatopený Houston.
Wilford Martinez, vpravo, je zachráněn ze zatopeného auta místním šerifem,...

Národní středisko pro hurikány (NHC) zlepšení situace v aktuální předpovědi neslibuje. Kolem nedělních 19:00 místního času (pondělí 2:00 SELČ) byl střed bouře zhruba 15 kilometrů na severovýchod od texaského města Victoria, tedy necelých 200 kilometrů na jihozápad od Houstonu.

Bouře postupuje na jihovýchod rychlostí šest kilometrů za hodinu a doprovází ji vítr o rychlosti až 65 kilometrů za hodinu. Síla bouře se přitom má v příštích 24 hodinách změnit jen málo a dokonce je možné její mírné zesílení. Na texaském pobřeží a na jihozápadě státu Louisiana má do pátku napršet dalších až 635 milimetrů srážek.

28.srpna 2017 v 08:04, příspěvek archivován: 28.srpna 2017 v 08:09

VIDEO: CAUGHT ON CAMERA: Rescue Boat Saves Man Trapped In Houston Flooding https://t.co/KgF3F8e6h7

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

CAUGHT ON CAMERA: Rescue Boat Saves Man Trapped In Houston Flooding https://t.co/KgF3F8e6h7

Houston v neděli pro evakuované otevřel své hlavní konferenční centrum, což podle agentury Reuters vyvolává vzpomínky na hurikán Katrina, který před 12 lety zdevastoval New Orleans, kde na 30 tisíc strávilo několik dní v bezútěšných podmínkách na stadionu Superdome.

Armáda již začala vypouštět vodu z houstonských vodních nádrží Addicks a Barker ve snaze zabránit zaplavení centra Houstonu. Hladina vody valící se ulicemi města totiž prudce stoupá. Občané žijící v blízkosti nádrží byli upozorněni, že přechodně může stoupnout hladina vody v jejich lokalitách a dostat se do domů.

Bílý dům mezitím oznámil, že v úterý navštíví Texas, v němž platí stav přírodní katastrofy, prezident Donald Trump.

27.srpna 2017 v 15:56, příspěvek archivován: 28.srpna 2017 v 08:10

La vita Bella nursing home in Dickinson Texas is almost underwater with nursing home patients https://t.co/oCNkrgoRZY

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!