Tak bylo ztvárněno Švédsko v mozaice Entropa, kterou vytvořil David Černý u příležitosti českého předsednictví EU.
Švédové vystřídali Čechy v šéfování unie na začátku července a využili příležitosti tak trochu to Praze oplatit.
Na summitu v Bruselu rozdávali novinářům dárky, mezi kterými byla i bonboniéra Eurodream, která obsahovala 27 čokoládových bonbonů s různými "národními" příchutěmi. Na zadní stránce krabice pak byly všechny příchutě vyobrazeny.
V souvislosti s Kyprem fíky, s Maltou pomeranč, s Británií čaj a například se Slovinskem skořice. A jak vypadá Česko? Jako nakrájená brambora.
Při prostudování knížky, která bonboniéru doprovází a obsahuje popisy k jednotlivým zemím, je však jasné, že Švédové si do Čechů "štouchli" jen tak trochu. Protože nejde o bramborovou příchuť, ale o příchuť rumovou. Nicméně pravdou je, že ručně dělaný bonbon s nápisem CZ jako rum příliš nechutná, Od klasických rumových pralinek se hodně liší a jeho příchuť je spíš vaječný koňak.
V knížce je pak u titulku Rum a fotografie brambory text, ve kterém se píše, že "dobře chráněné české tajemství je v jejich rumu". Češi ho podle brožurky vyrábějí již od konce 19. století z brambor nebo cukrové řepy. Podle evropské legislativy ale může být tento nápoj vyráběn pouze z cukrové třtiny. "Proto mu Češi se svým vstupem do EU již nemohli říkat rum. Tak ho přejmenovali na Tuzemák a bylo," píše se také v textu.
Proč si Švédové pro svou bonboniéru pro Čechy nevybrali třeba typické pivo? Jako je tomu u Belgičanů? Možná jim Entropa stále tak trochu leží v žaludku. Navíc například u Irů je uvedena příchuť Whiskey, je zde však vyobrazena jen sklenička s tímto alkoholem a nikoli ječmen, ze kterého se vyrábí. U Řecka je zase sklenička naplněna oblíbeným ouzo a u něj anýz, který dodává tomuto alkoholu charakteristickou chuť. U Česka však žádná sklenička a pouze brambora.