Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

Karla III. oficiálně prohlásili králem. V projevu ocenil matku i Camillu

Svět

8:27aktualizováno  13:25
Velká Británie v sobotu dopoledne pokročila ve složitém procesu, který následuje po smrti Alžběty II. Karel III. byl oficiálně prohlášen novým králem. Ačkoli titul získal ihned po jejím čtvrtečním úmrtí, nyní tento krok potvrdila takzvaná Nástupnická rada, která se sešla v londýnském Svatojakubském paláci.

Úmrtí královny Alžběty II.

Sledovat další díly na iDNES.tv

Nástupnická rada se sešla v 11:00 SELČ a poprvé v historii bylo možné její zasedání sledovat v televizním přenosu. Skládala se z členů královské rodiny, předsedy vlády a dalších vysokých politiků a arcibiskupa z Canterbury.

Předsedkyně Soukromé rady (Privy Council) Penny Mordauntová nejprve oznámila smrt královny Alžběty II. Následně bylo přečteno i oficiální provolání. To první podepsal William, princ z Walesu a nástupník trůnu, následovaný královnou manželkou Camillou a britskou premiérkou Liz Trussovou.

První část ceremoniálu skončila po deseti minutách, poté se celé shromáždění přesunulo do Trůnního sálu a rada přivítala nového krále Karla III., který promluvil k přítomným.

Britský král Karel III. v Svatojakubském paláci v Londýně, kde byl formálně prohlášen panovníkem. (10. září 2022)

Nový britský král oznámil smrt své „milované matky, královny“. „Celý svět se mnou soucítí v nenávratné ztrátě, kterou jsme všichni utrpěli,“ pronesl v Trůnním sále. Také poděkoval za podporu své choti. „Jsem hluboce povzbuzen neustálou podporou mé milované manželky,“ uvedl.

„Moje matka dala všem příklad celoživotní lásky a nezištné služby,“ pokračoval pak Karel III. „Matčina vláda neměla obdoby ve svém trvání, obětavosti a oddanosti. I když truchlíme, děkujeme jí za tento život věrný vlasti. Hluboce si uvědomuji tento odkaz a vážné povinnosti a odpovědnost, které jsou nyní přeneseny na mě,“ dodal nový král.

Následně nová hlava britské monarchie složila přísahu související s bezpečností skotské církve. Svědci pak připojili k dokumentu své podpisy. Začal princ William, následovala ho Camilla, královna manželka.

Penny Mordauntová pak přečetla návrhy rozkazů, které mají být schváleny, přičemž král Karel III. je jeden po druhém schválil. Jedním z příkazů bylo, že den královnina pohřbu bude státním svátkem. Datum pohřbu však dosud nebylo oznámeno.

Prohlášení o nástupu nového vladaře bylo poté oficiálně přečteno z balkónu Svatojakubského paláce. Zazněla hymna, „třikrát hurá pro Jeho Veličenstvo Krále“ a také salva z děl.

Průvod se pak přesunul na Královskou burzu, kde začala další část ceremoniálu. Před čtením druhé Proklamace opět zazněly fanfáry a „God Save The King“. Prohlášení se dále bude číst ve Skotsku, Severním Irsku a Walesu.

Úmrtí Alžběty II.

Vlajky, které jsou po celé zemi kvůli úmrtí královny stažené na půl žerdi, se na oslavu nástupu nového panovníka na 26 hodin vrátí na své původní místo.

Ceremoniálu se zúčastnili i bývalí britští premiéři včetně Borise Johnsona, který odevzdal svou rezignaci ještě do rukou královny tento týden v úterý. Po jeho boku stáli i další expremiéři Konzervativní strany Theresa Mayová, David Cameron a John Major a labouristé Tony Blair a Gordon Brown. Přítomni byli i současní lídři opozice.

Odpoledne se sejde parlament, který vzdá hold zesnulé královně.

Autoři: ,

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...