27. října 2015 18:00 Lidovky.cz > Zprávy > Svět

Párečky jsou jako sluneční paprsky, uklidnil ministr Němce po přidání uzenin mezi karcinogeny

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 2Diskuse
Bavorské klobásky se zelím – ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Bavorské klobásky se zelím – ilustrační foto | foto: Shutterstock

BERLÍN Německý ministr zemědělství Christian Schmidt v úterý uklidňoval Němce, aby se nebáli střídmé konzumace typických německých párečků a klobásek známých jako bratwursty. Reagoval tak na pondělní krok Světové zdravotnické organizace (WHO), která zařadila uzeniny, jako jsou šunka, slanina či párky, na seznam prokázaných karcinogenů.

„Není se čeho obávat, pokud se bratwursty jí tu a tam,“ uvedl Schmidt v prohlášení. „Lidé jsou zbytečně zneklidňováni tím, že konzumace masa je na stejné úrovni s azbestem a tabákem,“ upozornil.

„Vždy závisí na množství. Příliš mnoho je nezdravé,“ dodal s tím, že s párečky je to jako se slunečními paprsky, které mají v rozumné míře blahodárné přínosy.

Český ministr zemědělství Marian Jurečka spolu s potravináři a zpracovateli masa nepovažuje zprávu WHO za alarmující, ale spíše za informativní. „Všeho obecně s mírou. Každý ví, že uzené maso není tak zdravé, jako když jíme třeba ryby,“ řekl Jurečka.

K závěru, že výrobky jako šunka, párky či slanina mohou způsobovat rakovinu trávicího traktu, došla Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí WHO. Uzeniny se podle WHO ocitly ve stejné skupině karcinogenů, kde jsou například zmíněný tabák či azbest.

Podle IARC rakovinu pravděpodobně způsobuje i nezpracované červené maso, pro toto tvrzení však zatím neexistují nezvratné důkazy.

Červené maso, tedy hovězí, jehněčí a vepřové, podle odborníků z WHO rovněž může způsobovat rakovinu, kvůli neexistenci prokazatelných důkazů ale figuruje na seznamu „lehčích“ karcinogenů. Na takzvaném seznamu 2A je kromě masa například herbicid glyfosát.

ČTK
  • 2Diskuse

Najdete na Lidovky.cz