Karpioky pocházející z laboratoří Západopomořanské technologické univerzity ve Štětíně mají velmi jednoduché složení. Obsahují kapří maso, vodu, tapiokový škrob a sůl. Název karpiok vznikl z polského karp (kapr) a tapiok.
Kapří lupínky vědci vyvinuli díky penězům z evropských fondů. Cílem je zatraktivnit konzumaci kaprů po celý rok a ne jen o Vánocích, kdy tyto ryby tradičně patří na štědrovečerní tabuli nejen v Česku, ale i v Polsku. K výrobě chipsů se používá maso z páteře kapra, které na ní zůstane po filetování.
Tým ze Západopomořanské univerzity shání partnera, který by měl zájem zahájit komerční výrobu karpioků. Mohly by se prodávat hotové nebo pro domácí přípravu. Nejlépe prý chutnají okořeněné citrónovým pepřem.
Polsko, Česko nebo Maďarsko patří k největším producentům kaprů v Evropské unii.