Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Rusko zrušilo protiturecké sankce. Uvalilo je po sestřelení bombardéru nad Tureckem

Svět

16:53
MOSKVA/ISTANBUL - Rusko a Turecko v pondělí podepsaly společné prohlášení o vzájemném zrušení obchodních omezení. Ty Rusko přijalo předloni poté, co turecké stíhačky u turecko-syrských hranic sestřelily ruský bombardér.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vlevo) s ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem (vpravo) na summitu Organizace zemí černomořské ekonomické spolupráce. foto: AP

Pod prohlášení se podepsali místopředsedové vlád obou zemí Arkadij Dvorkovič a Mehmet Şimşek. Ceremonie v Istanbulu se zúčastnili také premiéři Dmitrij Medveděv a Binali Yildirim, uvedla agentura Interfax.

Putin trestá Turecko. Sankce omezí dovoz potravin i zaměstnávání Turků

Žádné detaily nebyly dosud zveřejněny, ale podle agentury AFP se čeká, že dohoda by měla znovu povolit export tureckých rajčat do Ruska. Obchodní bariéry zdůvodňovalo Rusko ochranou vnitrostátního trhu se zeleninou před levnou tureckou produkcí.

Medveděv se v Istanbulu zúčastnil summitu Organizace zemí černomořské ekonomické spolupráce a na jeho okraji se setkal se svým tureckým protějškem i s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Právě Erdogan počátkem měsíce před schůzkou se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem vyzval Rusko, aby v zájmu definitivní normalizace vzájemných vztahů bezodkladně zrušilo zbývající obchodní sankce proti Turecku.

Moskva zavedla sankce v listopadu 2015 v reakci na incident, při němž turecké stíhačky sestřelily nad turecko-syrskou hranicí ruský bombardér Su-24. Bombardér, působící v rámci ruského uskupení v Sýrii, podle turecké verze událostí narušil turecký prostor, což ruská strana popřela. Po sestřelení stroje syrští povstalci podporovaní Tureckem zastřelili jednoho ze dvou pilotů a zabili dalšího ruského vojáka při operaci na záchranu druhého pilota.

Moskva a Ankara se znovu sblížily po Erdoganově omluvě za smrt ruského pilota loni v červnu, a také po nezdařeném pokusu o převrat v Turecku loni v červenci.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...