Vyhlášenou pekárnu Little Czech Bakery a bistro Czech Stop v texaském Westu znají kromě místních hlavně motoristé, kteří projíždějí státní silnicí I-35 mezi Dallasem a Austinem. V exitu 353 stačí sjet doprava a "naprosté kulinářské uspokojení" je na dosah ruky.
Nevelký byznys nese hrdou pečeť české kvality, podle časopisu Mother Jones jsou tamní české koláče světově proslulé. Jejich výroba a prodej nezastavila ani děsivá exploze v nedaleké továrně na hnojiva, která půlku Westu srovnala se zemí.
O dům přišla, pekárna stojí
Czech Stop funguje skoro 30 let a své dveře před návštěvníky nikdy nezavírá. Otevřeno bylo i v osudnou středu, na kterou nikdo ve městě nezapomene. "Jak to bouchlo, běžela jsem do obchodu, protože hrozilo, že spadne strop," řekla novinářům vedoucí prodejny Barbara Schisslerová.
S majitelkou pekárny hovořily i Lidovky.cz |
Stropní obklady se začaly bortit a Schisslerová z obavy před další pohromou vypnula v kuchyni přívod plynu. O svůj nedaleký dům Schisslerová při výbuchu přišla. V prodejně bylo v té době sedm zaměstnanců. Čtvrt hodiny po explozích začaly ulicí projíždět policejní vozy a hasiči, po chvíli se objevili první zranění.
"Před odchodem zastavilo auto s dvěma ženami, jedna byla pořezaná, druhá měla poraněnou nohu. Proč se zastavili zrovna u nás, nevím," připomíná si hrozivé chvíle Schisslerová. "Snažili jsme se jim pomoci, dostaly aspoň napít." Úkryt před pohromou pak v obchodě vyhledalo několik dalších lidí.
"Koh-law-chee" neboli koláče
Obvyklí hosté ale ten večer pro svou dávku koláčů nepřišli, všichni se snažili pomáhat záchranářům. Druhý den ráno Czech Stop rozdával lidem jídlo i pití zdarma. Bezplatně nyní koláče dodávají hlavně pracovníkům Červeného kříže.
Z prodejny a pekárny se Czech Stop stal místem první pomoci, informační agenturou a základnou pro záchranáře. Společným jmenovatelem stále zůstávají české koláče, které američtí znalci doporučují vyslovovat "koh-law-chee". Delikatesa, připomínající spíš české kynuté buchty s ovocem, tvarohem nebo čokoládou, je podle hodnocení na sociálních sítích "fantastická".
Čtěte více o dění ve Westu: |
Podnik Czech Stop založil v roce 1983 Bill Polk, veterán amerického vojenského námořnictva. Kromě koláčů (tucet za 10,89 dolaru, tedy asi 215 korun) firma dnes nabízí sendviče a spoustu jiných druhů pečiva a lahůdek.
Na svých webových stránkách doporučuje i čisté a přátelské toalety, které jsou prý součástí české pohostinnosti.
Česká pekárna není jediným krajanským provozem ve Westu. Nedaleko má jistý Pícha česko-americkou restauraci, Dudík a Sýkora autoservis, Mařák realitní kancelář a Zátopek čerpací stanici.