Sobota 16. října 2021, svátek má Havel
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Veganský teror ve Francii? Řezníci po útocích na obchody žádají vládní ochranu

Svět

  5:00
LILLE/PRAHA - Francouzští řezníci žádají pomoc od ministra vnitra Gérarda Collomba. Po řadě útoků na vitríny za použití falešné krve, kamenů a sprejů ze strany veganů požadují obchodníci ochranu a jasný zákrok ze strany vlády. Podle zástupců řezníků a uzenářů vegani chtějí „šířit strach“ mezi milovníky masa.

Stop Speciesismu. Výlohy francouzských řeznictví byly napadeny vegany. foto: Twitter.com/lavoixdunord

„Po několik měsíců se našich 18 tisíc mistrů řezníků-uzenářů obává dopadů přílišné medializace veganského způsobu života,“ stojí v otevřeném dopise ministru vnitra Gérardu Collombovi od Konfederace francouzských řeznictví, uzenářství a lahůdkářství. „Zastrašování, jehož jsme obětí, na sebe během posledních měsíců vzalo podobu násilných útoků.“

Podle zástupců řeznického řemesla byli v posledních měsících mnozí z nich obětí útoků za použití „falešné krve“, kterou prý na jejich podniky házeli vegani. Útoky jsou podle dopisu „formou terorismu“ a mají za cíl „šířit strach, který vymaže francouzskou kulturu a know-how našich řezníků, uzenářů, prodavačů ryb a sýrařů.“

27.června 2018 v 14:28, příspěvek archivován: 27.června 2018 v 15:49

Quand les vegans terrorisent les bouchers-charcutiers ! ⏯️https://t.co/uqLNeg5u7D ⏯️ #zapping #zap #zaptele #M6infos #actualites #vegans #viande #buzz #vandalisme https://t.co/sEf0onCXAP

„Naposledy byly cílem vandalského útoku čtyři prodejny (řeznictví, rybářství, restaurant a grill) v Hauts-de-France, útočníci házeli na vitríny kameny a popsali je graffiti,“ popisuje Jean-Francois Guihard, zástupce řezníků, nedávné útoky ve městě Lille na severu Francie, kde byl jeden z podniků napaden již čtyřikrát. Dalších sedm řeznictví a uzenářství bylo cílem útoku falešnou krví. Útoky na obchody hlásí francouzská média i z jihofrancouzské Okcitánie.

Pokaždé, když byl nějaký z obchodů napaden, vandalové na vitrínu nasprejovali text: „Zastavte speciesismus.“ Termín speciesismus pochází z latinského slova species, tedy druh. Vegani a obránci zvířat jej používají k vyjádření diskriminace určitého živočišného druhu jiným druhem a bývá přirovnáván k rasismu, nebo sexismu.

25.června 2018 v 14:42, příspěvek archivován: 27.června 2018 v 15:50

Violences : les bouchers-charcutiers demandent une protection contre les militants vegans https://t.co/dav1AYei0D https://t.co/UnBDjklryl

„Spoléháme se na vaši službu a podporu celé vlády, která tak rychle, jak to jen bude možné, zastaví fyzické, morální a verbální násilí proti slušným profesionálům, kterými jsme,“ zakončuje dopis prezident Konfederace řezníků.

V listu mimo jiné Guihard připomněl i březnový teroristický útok v Carcassonne a Trebes, během nějž zemřel jeden z jejich spolupracovníků. Na sociální síti Facebook se poté objevil příspěvek od jednoho veganského uživatele, který napsal, že má „nulový soucit“ s obětí útoku, protože to byl řezník. Za svůj příspěvek nakonec dostal sedmiměsíční podmínku.

Vegani odpovědnost odmítají

Vegetariáni a vegani tvoří podle průzkumů pouhá tři procenta francouzské populace a v zemi, kde jsou hlavními pochoutkami sýry, foie gras, nebo hovězí po burgundsku, má hnutí jen pomalý růst. Organizace sdružující vegany se od útoků na řezníky a uzenáře rychle distancovaly s tím, že jsou jednoznačně nenásilná hnutí.

„Máme velice jasnou pozici: Jsme naprosto proti sprostému jazyku a násilnému vyjadřování názorů,“ uvedl v prohlášení Constatin Imbs, lídr Veganské federace. „Je to naprosto kontraproduktivní. Veganství je přece o snížení násilí.“

I tak ale ve Francii způsobily útoky na řezníky poprask a veganství je v současnosti cílem mediální kritiky.„Nepřátelé naší masové diety chtějí upsat lidstvo k zrní,“ napsal v úterý Sébastien Le Fol sloupkař magazínu Le Point. „Pryč s totalitarianismem. Ať žije blanquette (telecí ragú – pozn.aut.).“

„Takové útoky, projevy násilí proti obchodníkům, jsou ve Francii novinkou,“ uvedl pro deník The New York Times profesor veteriny Pierre Sans u Univerzity v Toulouse. „Mohli jsme je vidět na jatkách, nebo v laboratořích, ale proti obchodníků, kteří prodávají legální produkty? To je šok.“

Produkce a konzumace masa ve Francii každý rok klesá. Důvodů je hned několik od obav ze zdravotních dopadů, přes vysoké ceny až po obecné povědomí o dopadech produkce masa na životní prostředí. Podle údajů ministerstva zemědělství poklesla konzumace masa na osobu mezi lety 2000-2012 o více než deset procent. Francie i tak zůstává největším spotřebitelem červeného masa v Evropě a největším producentem foie gras, tučných kachních jater.

KOMENTÁŘ Jindřicha Forejta: Jak prezident mohl z ARO jmenovat šéfa soudu

Premium Proč mohl prezident republiky v úterý 12. října bez komplikací jmenovat předsedu Krajského soudu v Brně, i když řadové...

Manželé v sukních. Gender Blender boří stereotypy v oblékání

Premium Oblékají se podle vlastních pravidel a svými outfity boří společenské konvence. Manželský pár Michaela a Vlastimil...

Dieselům hrozí paralýza. Drahý plyn brzdí výrobu AdBlue, auto bez něj nejede

Premium Majitelé moderních dieselových aut mohou mít brzy velké problémy. Znehybnit jejich auta může nedostatek plynu. Za vším...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Mohlo by vás zajímat