Čtvrtek 19. května 2022, svátek má Ivo
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Svět

Zvýšení cholesterolu hrozí hlavně u mužů, kteří pijí espresso, ukázala studie

Lidé netuší, jak vypadá správné espresso foto: Shutterstock

Různé druhy kávy mohou mít různý vliv na zvýšení cholesterolu v krvi, zjistila norská studie, o které dnes napsala agentura Bloomberg. Největší pravděpodobnost zvýšení cholesterolu se projevila u mužů, kteří pijí espresso. U žen může mírnější zvýšení způsobit filtrovaná káva.
  16:54

Norští vědci zkoumali data o 21 000 lidech nad 40 let, kteří pravidelně konzumovali několik šálků kávy denně. Ačkoliv poznamenávají, že souvislost mezi pohlavím, typem kávy a mírou cholesterolu vyžaduje další výzkum, došli k závěru, že u lidí, kteří pili tři až pět šálků espressa denně, byla výrazně větší pravděpodobnost, že budou mít zvýšený cholesterol. Pravděpodobnost byla vyšší u mužů než u žen. U těch se naopak projevil vyšší cholesterol, pokud pravidelně pily větší objem filtrované kávy. Zvýšení bylo nicméně významnější u mužů, kteří pili espresso, než u žen, které pily filtrovanou kávu.

Káva připravovaná překapáváním nebo pomocí konvičky na french press podle vědců prokázala obdobné zvýšení cholesterolu u obou pohlaví. Mezi pitím instantní kávy a vyšším cholesterolem naopak žádnou spojitost výzkumníci nenašli.

„Nejdůležitější poznatek je, že byla zjištěna významná souvislost mezi konzumací espressa a mírou cholesterolu,“ píší autoři. „Kvůli vysoké konzumaci kávy (v populaci) mohou mít i malé zdravotní účinky velké dopady na celkové zdraví.“

Farmakolog Dipender Gill ze St George’s University of London však k norské studii dodává, že pozorované rozdíly mohou být způsobeny nesouvisejícími faktory a nabádá k opatrnosti při čtení závěrů studie.

„Lidé, kteří preferují určitý typ kávy, mohou mít i jiný typ zvyků a životního stylu, který ovlivňuje míru jejich cholesterolu,“ říká vědec.

Norská studie uvádí, že za zvyšování cholesterolu mohou chemické sloučeniny v kávě, jejichž míra se ve výsledném šálku liší podle způsobu přípravy kávy. V případě espressa ale podle vědců neexistuje předchozí výzkum, který by objasnil jeho dopady na míru cholesterolu.

„Výzkumů týkajících se espressa je málo, liší se ve výsledcích a zčásti nejsou ani dobře postavené,“ píší autoři.

Autor:

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Všechno vymyslela Škrlová. Je to hlava manipulace, říká režisér Síbrt

Premium Před patnácti lety Česko šokovala kuřimská kauza. Týrání malých chlapců nejbližšími příbuznými i podivná role „Aničky“....

Mohlo by vás zajímat