Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sýry, vína, oleje, těstoviny...italské speciality dobývají Prahu

Jídlo

  9:00
Italské lahůdky, které donedávna byly výsadou luxusních restaurací a hotelů, se stále častěji objevují na pultech pražských prodejen. Zájemci o středomořskou gastronomii mohou vybírat z exkluzivní nabídky čerstvých sýrů, uzenin, mléčných výrobků, olejů nebo vína.

Pršut. Druh sušené vepřové šunky původem z Itálie. foto: Shutterstock

Nákup lze spojit s ochutnávkou vybraných potravin. Podle prodejců si tak mohou dopřát gastronomickou relaxaci. "Lidé by se tady měli cítit jako na dovolené v Itálii. Mohou si dát sklenici šumivého prosecca, pravou italskou kávu, ochutnat sýr nebo si dopřát lehký oběd," říká o prodejně Wine Food Market na pražském Smíchově Jiří Jelínek.

Kouzlo italské kuchyně? Je lehká a jednoduchá
V moderně upraveném prostoru v blízkosti bývalé Radlické mlékárny mohou návštěvníci vybírat z více než 200 druhů sýrů, salámů a šunek. Většinou jde o neprůmyslově vyráběné potraviny z malých rodinných farem. K dispozici jsou desítky druhů těstovin, olivových olejů, oliv, octů či nakládané zeleniny.

"Italská gastronomie si získává české zákazníky díky své jednoduchosti, lehkosti a ekonomičnosti. Z mála produktů se může připravit velmi zajímavý pokrm," řekl Jelínek. Díky tomu je podle něj po italských potravinách obrovská poptávka. Je ovšem poměrně náročné nabízet tyto výrobky v odpovídající kvalitě za přiměřenou cenu.

Italské těstoviny (ilustrační foto)

"Nakupujeme přímo od výrobců. Pravidelně každý týden nakládáme v Itálii čerstvé věci. Distribuujeme to do většího počtu míst," řekl Jelínek. Ve své prodejně nabízí výrobky z různých italských regionů, které jsou pověstné svou gastronomií. "Nemohou chybět oblasti, jako je Toskánsko, Piemont, Kampánie nebo Sicílie. Z každého regionu vybíráme nejtypičtější produkty. Lidé chtějí parmskou šunku, parmezán, těstoviny i olivové oleje," uvedl.

Produkty přímo od farmářů
Prodejny regionálních potravin nabízejí čerstvé výrobky bez konzervačních látek. "Vyrábí se to postaru, podle více než tisícileté tradice. Je to všechno čistá produkce, bez umělých hnojiv. Technologie je stejná jako za starých Římanů, jen se to tehdy neoznačovalo jako bio kvalita," řekl Zdeněk Reimann o zboží, které v Praze nabízí společnost Terra Magica.

Výrobky z regionu Piemont pocházejí od drobných farmářů a každý produkt má svou jedinečnou chuť. To se týká také vína, které je ceněno mezi znalci.

Bílé víno

"Tamní vinaři používají výhradně přírodní kvasinky z místa původu, které pomáhají vytvořit víno podle charakteru lokality. S laboratorně vytvořenými kvasinkami je víno sice zakulacenější, hladší, zaoblené, už však nepředstavuje prostředí, ve kterém hrozny vyrostly. Svět je unavený tím, že víno z celého světa je skoro stejné. Rozdíl se pomalu ztrácí," uvedl Reimann o přednostech výrobků od drobných producentů. To se podle něho týká také italských regionálních potravin. "Do jídla nepřidávají žádné konzervační látky. Musí se to tedy sníst, dokud je to čerstvé. V tom je to kouzlo, tradice a přirozenost. Je to také zdravé," uvedl. Upozornil, že takového zboží je málo a v Praze je obvykle rychle skoupí gurmáni.

Italská vína za stejnou cenu jako v Itálii
Podle Jelínka poptávka po italských produktech rychle roste. Ve své smíchovské prodejně proto instaloval tzv. zrárnu, tedy chladicí komoru, která imituje prostředí starého sklepa. Sýry a šunky tam mohou zrát potřebnou dobu a návštěvníci je pak v Praze dostanou v optimální kvalitě. Díky osobním kontaktům s italskými výrobci se podle Jelínka daří nabízet kvalitu za přijatelnou cenu. "Vína nakupujeme přímo u vinařů. Díky osobním vztahům nakupujeme výhodně a nabízíme velkou část vín za stejnou cenu jako v Itálii," uvedl. Ve smíchovské prodejně se prezentují slavná šlechtická vinařství i malé rodinné firmy s limitovanou produkcí.

Zájem o italské pochutiny mají lidé, kteří znají tamní gastronomií, ale také Češi, kteří chtějí poznávat nové chutě. "Vysvětlujeme jim, k čemu jsou které produkty, učíme je, jak je používat," uvedl obchodník. Rozlehlý areál, v němž byly garáže někdejší mlékárny, hodlá do konce letošního roku využít také pro tržiště s nabídkou čerstvých ryb, zeleniny a masa. Chybět by neměla ani pravá italská pekárna. Pro milovníky dobrého jídla by tak vznikl komplex s celoroční nabídkou čerstvých regionálních a sezonních potravin.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...