Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Tatranka nestačí. Jak připravit vydatnou svačinu na lyže?

Jídlo

  7:00
Hranolky s kečupem, smažený eidam a nezdravé "rychlovky". Taková jídla nabízejí občerstvení na sjezdovkách. Pokud vám nevyhovuje nabídka, se kterou se na sjezdovkách setkáváte, připravte si svačinu sami. Co si zabalit sebou do batohu na lyže? Server Lidovky.cz přináší několik tipů.

Tatranka nestačí. Jak připravit vydatnou svačinu na lyže? foto: Shutterstock

Pokud vás omrzely stánky s rychlým občerstvením a zastavíte se u nich maximálně na čaj, je čas zvážit, jaké jídlo si sebou přibalit, když vyrážíte na sjezdovku. Počítejte s tím, že jídla, která nabízejí v bufetech na sjezdovkách či kolem lyžařských tras, nejzdravější nebudou.

ČTĚTE TAKÉ:

Pokud se přeci jen rozhodnete, že rychlá občerstvení vyzkoušíte, je lepší si dát hustou polévku, těstoviny, rýži nebo vařené maso. Úplně se vyhněte smaženým pokrmům. Jsou zbytečně těžké a tělo je pomalu tráví. Při pohybu platí pravidlo: jíst méně, ale třeba každé tři hodiny. Důležité je také dodržovat pitný režim. V zimě je pocit žízně méně častý než v létě, proto je důležité pravidelně vypít alespoň trochu tekutiny. A co pít? Hlavně ovocné, bylinkové či zázvorové čaje.

Když vyrážíte na celý den na sjezdovku, měli byste přemýšlet předem, co budete během dne jíst. Na horách je dobré zařadit do jídelníčku vitaminy. Takže rozhodně si nezapomeňte přibalit zeleninu. Mezi snídaní a obědem byste si určitě měli dopřát lehkou, ale energeticky vydatnou svačinu.

"Vrchol gastronomického blaha na rakouské sjezdovce pro mě představuje čerstvý, tmavý chléb se špekem a křenem. Takže totéž bych si připravila do batůžku, kdybych věděla, že si svačinu nebudu moci při lyžování koupit. Jen bych štýrský křen vyměnila za náš český, malínský, a tyrolský špek za tuzemskou šunku od kosti. Jestli bych si pod ni natřela chléb máslem nebo hořčicí už není rozhodující," říká Jana Florentýna Zatloukalová, autorka tří mezinárodně oceňených kuchařek a zakladatelka projektu Chuťopis.cz, který se snaží obnovit tradiční české chutě.

Můžete si ale sebou vzít i müsli tyčinky, ořechy, nebo obložený celozrnný chléb s krůtí šunkou. Nebo si připravit sendvič jako z Imperialu. Je vydatný, zasytí vás, ale nebude vám po něm těžko.

"Tohle rozhodně není jen tak nějaký obyčejný sendvič. Recept vymysleli na konci 19. století v jednom newyorském kasinu, aby se gentlemani najedli, a přitom mohli stále hrát. Páni už tehdy věděli, co je dobré, což dokazuje i to, že recept neskončil v propadlišti dějin. Je to vlastně pořádné jídlo v balení do ruky nebo na cesty – v restauraci se servíruje s hranolky a salátem, doma si ho můžeš dát jenom tak a na sjezdovku ho sbalit do batohu s termoskou horkého čaje," píše šéfkuchař Imperialu Michal Pšenička o sendviči v kuchařce Muži sobě.
 
Co budete potřebovat?

  • 3 plátky toustového chleba
  • 1/4 salátové okurky
  • 1/2 rajčete
  • majonéza
  • ledový salát
  • 1 vejce
  • 50 g anglické slaniny
  • 100 g kuřecích prsou
  • sůl, pepř
  • párátka
Klub sendvič

Plátky chleba opeč na sucho na pánvi nebo v toustovači do zlatova. Potom je vyrovnej na pracovní desku. Okurku nakrájej na tenké plátky, rajčata na trochu silnější. Kuřecí prsa rozkroj na tenké plátky, osol a opepři. Opeč je na pánvi z obou stran, po nich opeč i plátky anglické slaniny. Vejce rozklepni na pánev a opeč z obou stran. Každý plátek chleba na stole potři majonézou. Na první polož ledový salát, plátky okurky a rajčete, opečená vejce a plátek slaniny. Na další toust dej ledový salát, plátky okurky a rajčete, opečené maso a zbytek slaniny.

Potom z trojice sestav sendvič – na spodní plátek toustu s vajíčkem polož toust s masem a slaninou a přiklop posledním toustem, pouze natřeným majonézou (majonézou dolů). Sendvič ve dvou protilehlých rozích propíchni párátky a křížem rozřízni na dva trojúhelníky. Podávej samotné, se salátem nebo s bramborovými hranolkami.

Autor:
Témata: Svačina, jídlo, toast

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!