Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Thajská kokosová polévka podle Karolíny Kamberské

Jídlo

  5:27
Mé výlety do orientálních kuchyní jsou jen občasnou kratochvílí – jedním z důvodů je jistě moje lenost složitě shánět cizokrajné ingredience. Ačkoliv znám pár obětavců, schopných jet kvůli galangalu padesát kilometrů, já sama mám pocit, že svůj čas a peníze potřebuji využívat jinak.

Thajská kokosová polévka foto: Každý den je svátek

A tak si z orientálních kuchyní vybírám takové varianty jídel, na které nakoupím u nás na rohu v supermarketu nebo vedle něj u usměvavé vietnamské paní. Věřte, že i s tímto ležérním přístupem se vám můžou povést skutečné exotické lahůdky, jako je třeba tato kokosová polévka.

Thajská kokosová polévka

  • 1 cibule 
  • 4 stroužky česneku 
  • 1 mrkev 1 chilli paprička 
  • 3 menší žampiony 
  • 2 lžíce arašídového nebo olivového oleje 
  • 200 g kuřecích prsou bez kůže a kostí 
  • 2 špetky mletého zázvoru 
  • ½ lžičky kurkumy 
  • ½ lžičky mletého koriandru 
  • 1 litr kuřecího vývaru 
  • 2 lžičky rybí omáčky 
  • 400 g kokosového mléka čerstvý koriandr na ozdobu 

Nakrájejte si zeleninu – cibuli na půlkolečka, česnek na plátky, mrkev krájejte šikmo na podlouhlá „kolečka“, chilli papričku na tenká kolečka a žampiony na tenké plátky. Kuřecí prsa pokrájejte na nudličky. V kastrolu si rozpalte olej a přihoďte nakrájenou zeleninu. 

Když se vše rozvoní a mírně zezlátne, přidejte nakrájené kuřecí maso. Opékejte, až se maso zatáhne a začne místy nabírat zlatavou barvu. Přisypte koření, ještě minutku opečte, zalijte vývarem, přidejte rybí omáčku a nechte 30 minut probublávat. Pak už přijde chvíle pro kokosové mléko. Vlijte ho do polévky, povařte ji ještě 5 minut a ochutnejte – možná ji budete chtít mírně osolit nebo dokořenit, intenzita chuti záleží na vašem vkusu. V talíři polévku ozdobte čerstvým koriandrem (pokud máte doma chuťové konzervativce, dejte jim místo něj hladkolistou petržel).

TIP Rybí omáčku dávkujte opravdu jen po malých lžičkách. Má velmi intenzivní chuť a hlavně vůni, což by se vám u citlivějších jedinců mohlo vymstít. Ale nevynechávejte ji, k jídlům tohoto druhu se skvěle hodí a dodá jim jiný rozměr. Rybí omáčka se vyrábí fermentací ryb se solí a využívají ji hlavně kuchyně jihovýchodní Asie. V Evropě se naposledy vyráběla v dobách Římské říše (na její zápach si ve svých textech stěžoval i Seneca!). Je levná, trvanlivá, a pokud občas vaříte jídla ve stylu thajské nebo vietnamské kuchyně, rozhodně ji využijete.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!