28. června 2010 15:51 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Tip na tři kavárny, kde chuť kávy opravdu ctí

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Káva - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Káva - ilustrační foto. | foto: Shutterstock

Velký šálek po okraj naplněný hnědou tekutinou, na níž plave tenká vrstva řídké pěny. To je bolestná podoba italského kapučína, kterou dostanete v celé řadě českých rádoby kaváren. Naštěstí existují místa, u nichž název „kavárna“ nevzbuzuje trpký úsměv.

Třeba v moravských Boskovicích najdeme skvělou Kafírnu s vlastní pražírnou, dobrou volbou je i cukrárna z jihočeské Blatné a v Praze si nedávno dva mladí nadšenci otevřeli příjemnou retrokavárnu, kam se rozhodně vyplatí zajít.

Nový pražský Šlágr
V Praze 10 ve Francouzské ulici 72 vznikla loni na podzim kavárna s odvážným názvem Šlágr (kavarnaslagr.cz). Podnik vybavený ve stylu první republiky vsadil na správné jméno – pomalu, ale jistě se stává hitem.

"Vsadili jsme na výrobu vlastních dortů podle receptur našich babiček," říká kavárník Ondřej Němeček. "Třeba návod na sachr jsme našli ve staré kuchařce z třicátých let. Troufám si říct, že takhle dobrý sachr jinde v Praze nenajdete."

Zákusek z vláčného piškotu namazaného meruňkovou marmeládou, potažený tlustou vrstvou pravé neošizené čokolády a ozdobený domácí šlehačkou je skutečně vynikající, stejně jako další kousky. "Každý den máme asi dvanáct druhů dortů. Děláme i bábovky, slané koláče, chlebíčky a plněné bagety," dodává Němeček.

Zajímavé jsou i prostory, v nichž se Šlágr nachází. "Před válkou tu bývalo vyhlášené řeznictví a škvarkárna. Interiér jsme citlivě zrekonstruovali, aby vynikl charakter místa. Zůstala původní dlažba, kované zábradlí a různé detaily jako háky na maso," vysvětluje druhý kavárník Michal Appl a ještě dodává, že u nich se kapučína nikdo bát nemusí. On by ale v horkém létě doporučil spíše frapé, jahodový koktejl nebo mojito.

Boskovická pražírna a blatenské City
Uprostřed staré židovské čtvrti v moravských Boskovicích najdeme ve Zborovské ulici Kafírnu Dogvill (kafirna.cz). Její výjimečnost spočívá ve vlastní pražírně, v níž se upravují zelená kávová zrnka. Výsledkem je vynikající, čerstvě upražená káva, kterou v Dogvillu nabízejí buď jako espreso, anebo s lógrem. Arabskou, tureckou a překvapivě i mexickou variantu vaří tradičním způsobem v džezvě.

Pokud nemáte do Boskovic cestu, můžete si všechny produkty objednat prostřednictvím internetového obchodu (cajovna.cz/shop). Stogramové balení stojí od 55 do 99 korun.

A pokud budete mít cestu přes jihočeské městečko Blatná, zkuste na náměstí J. P. Koubka 11 cukrárnu-kavárnu City. Kromě dobré kávy si v pěkném a vzdušném prostředí můžete dát i výborné zmrzlinové poháry, koktejly a dortíky. A ceny vás určitě příjemně překvapí.

David Vagaday, Lidové noviny
  • 1Diskuse




Najdete na Lidovky.cz