Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Tipy šéfkuchařů: kde koupit čerstvé pstruhy?

Jídlo

  7:00
Už máte plné zuby mraženého filé z poloviny napumpovaného vodou? Přitom i v Česku existují podniky, kde seženete čerstvé a kvalitní rybí maso. A velký úspěch slaví i rybárny, které se tu a tam znovu začínají objevovat. Nechte se inspirovat tipy od předních českých šéfkuchařů v pravidelném seriálu serveru Lidovky.cz.

Kde koupit čerstvé pstruhy? Podívejte se na tipy šéfkuchařů foto: Shutterstock

Narazili jste na obchod s čerstvými rybami? Sláva, máte skoro vyhráno. I přesto ale kontrolujte a prověřujte. Chlazené rybí maso bývá drahé, a proto by byla škoda, abyste po příchodu domů zjistili, že jste se nechali ošálit.

Čtěte i první díl seriálu:

V obchodě spoléhejte na své smysly: maso musí vonět, v žádném případě nesmí zatuchle páchnout. Čerstvá ryba na sobě má tenkou vrstvu slizu a na pohled se leskne. Zkontrolujte oči, které musí být čiré a lesklé. Nezapomeňte ani na žábry. Nekupujte rybu, která je nemá červené. Pokud se na povrchu ryby vysráží tekutina, musí mít čirou barvu.

Pokud máte tu možnost, lehce maso zmáčkněte. Důlek by se měl po chvilce vyrovnat, pokud se tak nestane, maso rozhodně není čerstvé. Rozhlédněte se i kolem sebe. Nakupujte jen v uklizeném obchodě, pult musí být plný ledu, který by měl ležet i na rybách, ne jen pod nimi.

Roman Paulus

Šéfkuchař hotelu Alcron doporučuje Pstruhařství Mlýny

Michelinský šéfkuchař Roman Paulus.

"Nejlepší čerstvou rybu seženete na udičku, stačí nahodit a čekat," vtipkuje známý šéfkuchař. Jinak ale doporučuje farmu Pstruhařství Mlýny v Žáru u Strakonic, na kterou ho upozornili hosté z restaurace. "Je to farma, která se věnuje chovu na moderní úrovni a používá nejnovější technologie. Můžete se tam zastavit a hned si koupit čerstvé ryby," vysvětluje Paulus.

A přidává i další tip: "Většinou se na farmách se pstruhem chová i siven. Jsou to podobné ryby, ale siven je víc ceněný. V Čechách už víceméně zdomácněl, oproti pstruhovi je zdravější a má pevnější maso. Určitě bych doporučil i lipana, což je hodně vzácná ryba z řek. Ta se chytá především v Rakousku, kde mají čisté horské řeky.

Pokud jde o mořské ryby, funguje určitě Makro, Seefood v Palladiu nebo ve Zborovské. Firma Nowaco také rozváží po Praze čerstvé ryby," shrnuje šéfkuchař.

Pavel Sapík z restaurace Terasa U Zlaté studně připravuje chřestové degustační menu.

Pavel Sapík

Šéfkuchař Restaurace U Zlaté Studně posílá do Rybářství Liběchov
"Vaříme převážně z mořských ryb, které bereme z velkoobchodů z Německa, ale v Liběchově u Mělníka je velmi dobré rybářství, kde mají candáty, pstruhy, okouny a štiky," doporučuje šéfkuchař. 

Jiří Dvořák

Šéfkuchař plzeňské restaurace Golden Fish Restaurant chválí Rybárnu Špilar
"Nejlepší siveny a pstruhy bereme na Šumavě. Standardně nám ryby dodávají velké společnosti jako Dandeli Havelland, Makro, CIPA. Ale kdybych měl doporučit české dodavatele, tak v Plzni je třeba Rybárna Špilar, tam jsou čerstvé sladkovodní ryby v dobré kvalitě. Občas bereme ryby i v sádkách Prádlo u Nepomuku," říká Dvořák.

ČTĚTE TAKÉ:

Jiří Dittrich

Šéfkuchař brněnské restaurace La Bouchée láká do Ocean 48
"Do naší restaurace nakupujeme čerstvé ryby z brněnského obchodu Ocean 48 a myslím si, že je to nejlepší tip v Brně. Určitě se dají sehnat dobré ryby v Makru a přes společnost Dandeli, ale to jsou velkoobchody pro podnikatele. Přitom i v menších obchodech, jako je je třeba Ocean 48, mohou mít široký a kvalitní sortiment," říká Dittrich.

Roman Vaněk

Šéf Pražského kulinářského institutu doporučuje Makro

Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.

"S rybami je to v téhle zemi problém. Nemá se asi smysl bavit o akváriích v supermarketech, kde seženete kapra nebo pstruha, což je sice v pořádku, protože čerstvé ryby to jsou. Pokud se ale budeme bavit o skutečně kvalitních mořských rybách, tak to je problém. Normální člověk prakticky nemá možnost koupit si kvalitní čerstvou rybu v běžném supermarketu. To je téměř nemožné. Řadil bych to do kategorie zbožných přání a snů.

Můžu doporučit jedinou dobrou věc a tou je Makro. Konkrétně Makro Černý most a Stodůlky, a to rozhodně nejsem agentem Makra. Ryby si také necháváme vozit od firmy Nowaco. Ještě bych doporučil Seafood ve Zborovské ulici, ale tam už si musíte připlatit. Pak se dá dobrá ryba koupit v Seafoodu v Palladiu, ale tam to považuji za výsměch. Ceny jsou tak přemrštěné, že už snad ani nejde o ryby," říká Vaněk.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...