Lidovky.cz

5 nej věcí, které můžete udělat s chorizem

Jídlo

  10:39
Chorizo je španělská klobása nebo salám, který by se dal nejlépe přirovnat k čabajce. Hanka Michopulu vám poradí, jak je nejlépe využít a zpracovat.

Základem choriza je také vepřové maso a paprika. Narozdíl od maďarské klobásy je chorizo vyrobené ze syrového fermentovaného nebo chcete-li sušeného vepřového masa, kdežto čabajka obsahuje maso, které prošlo tepelnou úpravou. Díky tomu má chorizo něco trošku navíc: jakoby hlubší a komplexnější chuť. Než ho sníte, můžete jej, ale také nemusíte nechat projít bodem varu. Var samozřejmě delikátnost sušeného masa mírně poničí. A k čemu se hodí?

Dejte si něco malého před večeř
í....nakrájejte chorizo na tenké plátky, přidejte olivy, kopeček majonézy, kus sýra, krajíček bílého chleba, skleničku vína...., večeře vám bude lépe chutnat, ale nesníte tolik.

Na kuskus....uvařte kuskus nebo bulgur podle návodu na obalu, přidejte kousky choriza osmahnutého zlehka na pánvičce, okapanou cizrnu , koktejlová rajčata a posekané bylinky, nejlépe petržel a mátu. Trocha citrónové šťávy a olivového oleje jídlo ještě vylepší.

Na špagety... udělejte rajčatovou omáčku, jak jste zvyklí, jen na začátku osmahněte pár plátků choriza, pak teprve přidejte rajčata nebo pyré. Kdo má rád chilli, ať tam trošku přidá –  funguje moc dobře.

Fazolová polévka....ke všem druhům luštěnin jde chorizo skvěle. Až budete dělat fazolovou, čočkovou, cizrnovou, ale také kapustovou polévku, bude se všude hodit.

Kombinujte s bílou rybou....tato kombinace je také osvědčená. Osmahněte filet libovolné bílé mořské ryby, tj.treska, hejk, platýz apod. Na výpeku osmahněte česnek a cibulku a když změkne, tak i pár koleček choriza, přidejte okapané bílé fazole  a máte vydatnou přílohu.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.