Lidská povaha je už taková. Spoustu času trávíme tím, že po očku sledujeme, co a jak dělají ti ostatní a málokdy jsme spokojeni s tím, co máme sami.
Musím se přiznat, že od raného dětství mi vždy více chutnalo u sousedů. Buchtami počínaje a obyčejným čajem konče. Přitom máma i babička byly kuchařky nadprůměrné. Když dnes pozoruji povyk okolo italské, francouzké či asijské kuchyně, v něčem mi to připomíná moje mladá léta.
Rajčatová omáčka1 kg zralých rajčat (nebo 3 plechovky loupaných) 2 lžíce olivového oleje 20 g másla 1 cibuli 3 stroužky česneku menší hrst čerstvé bazalky (nebo 2-3 snítky čerstvého tymiánu) parmezán na posypání cukr sůl |
S přibývajícím věkem nemůžu než konstatovat, že u sousedů mi chutná stále, ale dokážu připustit, že i doma to není k zahození. Hodiny strávené u plotny mě přivedly k poznání, že recepty z té či oné evropské země, jakoby z oka vypadly těm našim. Tak například naše (maďarské) lečo je obdobou baskické piperady či italské peperonaty, bramborové knedlíky se od gnocchi liší v podstatě jen velikostí a francouzké brambory zase nemají daleko do francouzské tartiflette.
Pojďme tedy tendenci pokukování po ostatních pootočit a vzít si do parády naši národní knedlíkovou pýchu. Uvidíte, že nemáme daleko do světovosti, jen by to chtělo ten náš knedlík povýšit na PANA KNEDLÍKA.Vždyť Italové to v minulosti neudělali jinak! Čínské nudle jednoduše přejmenovali na ITALSKOU PASTU.
Tvarohové knedlíky250 g měkkého tvarohu (polotučný ale může být i tučný) 250 g strouhanky (asi 8 tvrdých rohlíků) 2 celá vejce 2 žloutky špetka muškátového oříšku sůl |
Oba recepty se liší pouze v jedné surovině a samozřejmě v prezentaci. V italské verzi najdete sýr typický pro oblast Bologně, dnes již i u nás dobře známý parmezán. V české verzi pak obyčejný tvaroh. Já jsem z obou verzí vybrala to nejvýhodnější: místo nudliček, dělám malé knedlíky a tam, kde Ital sáhne po rajčatové omáčce, to s klidným svědomím udělám také.
Ilona Chovancová je autorkou Hravé kuchařky, www.icenakladatelstvi.cz |
Jak uvařit rajčatovou omáčku?
1. Nejdříve začněte s přípravou rajčatové omáčky. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Stroužky česneku oloupejte a rozkrojte napůl. Rajčata nakrájejte na menší kousky. Pokud chcete, aby omáčka byla hladší a bez tuhých kousků rajčatové slupky, musíte rajčata nejdříve oloupat (ostrým nožem nařízněte slupku do kříže a vhoďte je na 1 minutu do vroucí vody, poté přesuňte do ledové vody a stáhněte slupku).
2. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej spolu s máslem, přidejte 1 kostku cukru a nechte jej zkaramelizovat. Poté přidejte cibuli a česnek a za stálého míchání nechte cibuli zesklovatět.
3. K cibuli přidejte nakrájená rajčata, popřípadě konzervovaná loupaná, ¾ nahrubo natrhané bazalky nebo snítky tymiánu. Vařte na mírném ohni pod pokličkou asi 15 minut. Poté odkryjte a duste dalších 10 až 15 minut. Osolte opepřete.
Jak postupovat při přípravě tvarohových knedlíků?
1. Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu, která vám poslouží k uvaření knedlíků.
2. Mezitím si připravte těsto. Ve větší míse rozmíchejte tvaroh s vajíčky a žloutky, přidejte sůl a muškátový oříšek. Do tvarohu s vajíčky postupně přidávejte strouhanku. V první fázi můžete vsypat ¾ strouhanky, vpracujte ji do tvarohu. Pokud je těsto moc řídké, po lžicích přidávejte další strouhanku. Těsto by na závěr mělo být vláčné a bez problémů by se z něj měly dát vyválet krátké válečky.
3. Jakmile je těsto hotové, vyválejte válečky zhruba o 2-3 centimetrovém průměru. Nožem je nakrájejte na menší kolečka a pomocí prstů je vytvarujte do nepravidelných trojúhelníků. Tvar knedlíků však není důležitý.
4. Knedlíky na dvakrát vhoďte do vařící osolené vody. Jakmile vodu znovu uvedete do varu, vařte asi 2-3 minuty (záleží na velikosti knedlíků) a poté pomocí děravé lžíce nebo naběračky okamžitě vyndejte.
Do hlubokého talíře vložte knedlíky, polijte hustou rajčatovou omáčkou a posypte čerstvě nastrouhaným parmezánem a ozdobte zbylou nahrubo natrhanou bazalkou.
Varianty* místo rajčatové omáčky vmíchejte do knedlíků asi 3 lžíce bazalkového pesta a posypte parmezánem V zimním období můžete tyto knedlíky servírovat s brynzovou omáčkou (30% smetanu zahřejte, přidejte několik najemno nasekaných lístků šalvěje a v teplé smetaně rozpusťe 200 g čerstvé brynzy). Můžete také přidat osmaženou slaninu. |