Lidovky.cz

5 nej věcí, které můžete udělat se švestkami

Jídlo

  11:26
Sezóna švestek je v plném proudu. Poradíme vám, jak je nejlépe využít a zpracovat.

Švestky mají v Česku dlouhou tradici. První sazenice dovezl ve čtrnáctém století římský císař a český král Karel IV. Proto jim dodnes Moravané říkají "kadlátky" nebo "karlátka".

Švestky lze použít do sladkých i slaných jídel, zavařit do kompotu nebo do povidel, usušit, zmrazit, destilovat a samozřejmě také konzumovat čerstvé. Jaké jsou nejoblíbenější švestkové recepty?

Švestková povidla: Švestky (asi 2,5 kilogramu) vypeckujeme, posypeme 350 g cukru, polijeme octem (1,5 dl) a uložíme na 12 hodin na chladné místo. Poté vaříme na mírném ohni v teflonovém kastrolu asi 4 až 5 hodin. Nemícháme! Když po odpaření tekutiny povidla začnou houstnout, dovaříme je za stálého míchání do husta a povidla nalijeme do sklenic.

Švestky ve slanině:
Potřebujeme asi 10 švestek a 10 plátků slaniny. Švestky omyjeme, pak každou z nich zabalíme do plátku slaniny a sešpejlujeme. Opékáme buď na grilu nebo na pánvi. Podáváme ještě teplé. To samé se dá udělat i se švestkami sušenými.

Opilé švestky v čokoládě: Sušené švestky spařte, naskládejte do sklenice a zalijte slivovicí. Zavíčkujte a nechte v chladu a temnu měsíc odležet. Mandle svařte, oloupejte a do každé švestky zastrčte jednu. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a s pomocí vidliček, lžiček či kleštiček švestky namočte. Odkládejte na pečící papír odkud se pak bonbon jednoduše odloupne. Snězte co nejdříve, protože se rychle vypařuje alkohol.

Švestkový salát s hruškou a medovým krémem: Budete potřebovat asi 250 g švestek a 2 hrušky. Švestky rozpůlte a vypeckujte. Hrušky oloupejte, odstraňte jadřince a nakrájejte je na plátky. Ovoce naaranžujte na talíř a potřete citrónovou šťávy.
Do hrnce dejte 12 kostek cukru, 3 lžíce citrónové šťávy a 3 lžíce vody, vařte na mírném ohni. Jakmile začne cukr karamelizovat, odstraňte hrnec z plotny a přimíchejte piniové ořechy. Ty pak co nejdříve rozprostřete na pečící papír tak, aby byly oddělené od sebe.

Medový krém si připravíte tak, že smícháte zakysanou smetanu (asu 100g) s 4 lžícemi medu a lžičkou skořice, přimíchejte ušlehanou šlehačku (asi půl hrnku, tj. asi 125 g). Krémem pak polijte připravené ovoce a posypejte piniovými ořechy. Salát můžete také ozdobit citrónovými listy.

Tvarohové knedlíky se švestkami: Budete potřebovat švestky, 250 g měkkého tvarohu, vejce, 250 g polohrubé mouky, trochu mléka, špetku soli. Na posypání: měkký tvaroh, moučkový cukr a rozpuštěné máslo na přeliv.

Z mouky, tvarohu a vajíčka vypracujeme těsto. Přidáme trochu mléka a špetku soli. Do těsta balíme ovoce, vkládáme do vroucí vody (nezapomeňte odmíchat ode dna) a vaříme asi 10 minut. Hotové knedlíky posypeme měkkým tvarohem, cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.

Náš tip: Lehčí varianta přelivu - místo rozpuštěného másla použijejte na přeliv zakysanou smetanu s cukrem.

Autoři:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.